Újabb pofont kaphat az európai gazdaság a járványügyi korlátozások hatására: ezek a jóslatok

not image

Nagy Noel

2020. november 4. - 16:20

Egyre több szakértő kezd el vészjósló becslésekbe bocsátkozni, többek szerint az eurózóna gazdasága a negyedik negyedévben 2.3 százalékos visszaesést produkálhat a koronavírus-korlátozások miatt

Egyre több szakértő kezd el vészjósló becslésekbe bocsátkozni, többek szerint az eurózóna gazdasága a negyedik negyedévben 2.3 százalékos visszaesést produkálhat a koronavírus-korlátozások miatt – írja a Financial Times alapján a Privátbankár.

Nagy erővel rúgta rá az ajtót Európára a koronavírus-járvány második hulláma, olyan helyeken is alakultak ki jelentős gócpontok, amelyek az első hullámot megúszták – köztük Magyarország is. Számos ország reagált, több helyen visszahozták a tavaszihoz hasonló szigort, legyen szó Franciaországról, Spanyolországról vagy Szlovákiáról.

Németországban például bezárnak a szórakozóhelyek és a szórakozást fenntartó vendéglátóhelyek, Franciaországban és Nagy-Britanniában pedig általános karantén lép életbe, utóbbi esetében közel hasonló, mint tavasszal.

A Financial Times ennek kapcsán 18 közgazdászt kérdezett meg különböző vezető bankoktól és neves gazdaságkutató intézetektől, akik nem éppen optimista jóslattal éltek. A legtöbben ugyanis azt jósolják, hogy egy kivételével az összes eurózónabeli gazdaság zsugorodást fog tapasztalni az év utolsó három hónapjában – szemezett a véleményekből a Privátbankár.

Ez azért is problémás, mert számos európai országban növekedéssel kalkulálták az év végére vonatkozóan, miközben a korlátozások nyári feloldása miatt a harmadik negyedévben jelentősen, 12.7 százalékban növekedett ismételten a gazdaság. Christian Keller, a Barclays nevű brit bank közgazdásza például így vélekedett:

„Bár a feldolgozóipar kilátásai még viszonylag jók maradtak, az annál sokkal nagyobb szolgáltató szektorban, amelyet közvetlenül érintenek az új korlátozások, visszaesés várható. Ez pedig valószínűleg ismét negatív tartományba húzza majd az eurózóna gazdaságát”

A portál megjegyzi, hogy a visszaesés jóval kisebb mértékű lesz, mint a tavaszi hullám során, de lesz. Ennek az is az oka, hogy a szigorítások nem annyira drasztikusak, és a cég is jobban fel vannak arra készülve, hogyan kell és lehet átvészelni az időszakot. Kiemelik, hogy a feldolgozóipar ellátási láncai relatíve sértetlenek maradnak, és az export is növekedni fog.

Tavasszal még 15 százalékot zuhant az eurózóna gazdasága, ám ennél az elemzők és a szakértők is optimistábbak, a francia kormány például feleakkora visszaeséssel számol a mostani lezárás kapcsán. Az elemzők hangulata ugyanakkor a részleges, illetve teljes karanténok hatására megváltozott, és már nem igazán számol növekedéssel az utolsó negyedévre senki.