Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
64,367 $

Kínai atomtengeralattjárót érzékeltek a Tajvani-szorosnál

Aggasztó jelenet zajlott le a Tajvani-szorosnál hétfőn, melyet műholdas felvételek alapján amerikai védelmi elemzők fedeztek fel.

Fotó: MTI/EPA/Yonhap
Ázsia

Nagy Noel

Szerkesztő

H.I Sutton, az amerikai tengerészeti intézet szerzője ugyanis nyilvánosságra hozott egy műholdas felvételt, amelyet az Európai Űrügynökség Sentinel -2 nevű szatellitjével készítettek – vette észre a South China Morning Post.

A Sutton által megosztotta képeken pedig az látszik, ahogyan felszínre jön egy ballisztikusrakéta-hordozó atommeghajtású tengeralattjáró a mélyről, ráadásul egy másik hajó kíséretében. Bár elismerte Sutton, hogy nem valami jó minőségű képeket szerzett be, de abból kilátszik, hogy milyen tengeralattjáróról van szó. Soron kívül Saját házában késeltek halálra egy várandós nőt, nagy erőkkel keresik a tettest

A védelmi szakértő véleménye szerint az atommeghajtású tengeralattjáró feltehetően a Népi Felszabadító Hadsereg julini bázisától indult meg északi irányba, a Dél-kínai tengeren található Hainan közeléből.

Számos, a hongkongi független lapnak nyilatkozó szakértő egyetért abban, hogy nagyon szokatlan egy ilyen ballisztikusrakéta-hordozó atommeghajtású tengeralattjárótól, hogy felszínre jöjjön, különösen az olyan fejlett modelleknél, mint ami a kínai hadseregnek van.

Ez ugyanis egy Type 094 tengeralattjáró, amely JL-2 típusú ballisztikus rakéták szállítására képes, melyek mintegy 7000 kilométeres hatótávval rendelkeznek, magyarán a Dél-kínai tengerről akár képesek lennének az USA szárazföldi területeit is eltalálni.

A tengeralattjáró legfrissebb verzióját, a Type 094A-t még áprilisban helyezték üzembe, azok pedig még fejlettebb kapacitásokkal rendelkeznek: JL-3 típusú ballisztikus rakéta kilövésére is képes, mely 10 000 kilométeres hatótávval rendelkezik.

Sutton megállapítása szerint a jelen esetben felszínre került tengeralattjáró az egyel régebbi verzió volt, ám ettől még a jelenség maga meglehetősen szokatlan, főként kiindulva abból, hogy a kínaiak mennyire szoktak figyelni a precizitásra.  

Nyert a Liverpool a Tottenham ellen, Szoboszlait a hajrára cserélte be Klopp

A Liverpool a vártnál is simábban nyert az Anfield Roadon a Tottenham ellen, ami egyúttal az utolsó nagy rangadója volt Kloppnak hazai pályán.

Jön az F1-es Miami Nagydíj, élőben adja a tv

Már 21 órától érdemes figyelni az eseményeket a Miami Nagydíjon, kezdve a pilótaparádéval, ami mindig érdekes és látványos.

Emberi csontokra bukkantak Ajkán egy tóban

Emberi csontokra bukkantak egy tóban Ajkán, ami miatt nyomozást indított a rendőrség, egyelőre keveset tudni a csontokról.