Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
354,07 Ft
Euró
384,24 Ft
Font
450,91 Ft
Bitcoin
68,842 $

Megkezdték Antarktisz legidősebb jégrétegének mélyfúrását

Hamarosan megkezdődnek az erőfeszítések egy olyan jégréteg fúrására a déli félteke leghidegebb kontinensén, melynek segítségével 1,5 millió évre visszanyúló klímaadatokat rögzíthetnek.

...svg content...Twenty20
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A BBC hírportál értesülései szerint egy európai kutatócsapat az Antarktisz legmagasabban fekvő pontján állítja fel eszköztárát és felszereléseit a több mint négy évig tartó művelethez. A projekt célja, hogy egy körülbelül három kilométer hosszú, fagyott hó-, jég-, talaj- és kőzetrétegből álló hengert emeljenek ki a kontines alól.

A tudósok abban reménykednek, hogy az ominózus jégfuratnak köszönhetően bizonyítást nyerhetnek azok a hipotézisek, amelyeket a Föld jégkorszakainak váltakozására állítottak fel az elmúlt évtizedekben. Soron kívül Orbán Viktor besétált egy hódmezővásárhelyi sörözőbe

A Beyond Epica névre keresztelt projektet az előzetes tervek szerint a Little Dome C-nél, az olasz-francia Concordia állomástól nagyjából 40 kilométerre, a keleti antarktiszi fennsíkon található területen fogják véghez vinni, ahol még nyáron sem emelkedik a hőmérő higanyszála -35 Celsius-fok fölé.

Mivel az Antarktisz mély jege apró légbuborékokat tartalmaz, ezért a parányi gázcseppek lényegében közvetlen képet festenek arról, pontosan milyen éghajlati viszonyok uralkodtak a Földön több százezer, akár több millió esztendővel ezelőtt.

A kutatók a felszínre hozott furatban lévő gázbuborékok révén meg tudják majd állapítani a szén-dioxid és más gázmolekulák pontos koncentrációját, ezáltal lemodellezhetik, hogyan nézhetett ki az Antarktisz a jégkorszak előtt.

Orbán Viktor Karácsony Gergelynek üzent: „Bukorvári van, új főpolgármester lesz”

Orbán Viktor miniszterelnök sem tartja jó vezetőnek Karácsony Gergelyt, aki Szentkirályi Alexandra szerint csak egy báb, valójában Gyurcsány Ferenc irányít Budapesten.

Magyar Péter reagált Orbán Viktor Varga Juditról tett nyilatkozatára

Magyar Péter ismét Varga Juditról nyilatkozott, két témában is megemlítette a volt feleségét, aki ugyan már nem politikus, kapcsolatba maradt a kormánnyal.