Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,15 Ft
Euró
390,97 Ft
Font
458,25 Ft
Bitcoin
63,962 $

Gyógyítanak és szaporodnak a világ első életképes robotjai

Az úgynevezett Xenobotokat mesterséges intelligencia tervezte, viszont emberi kéz által lettek összeszerelve, és képesek arra, hogy meggyógyítsák saját magukat.

Twenty20
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A Vermont, a Tufts és a Harvard Egyetem továbbfejlesztette Xenobot névre keresztelt ötletét, így az eredetileg csak öngyógyításra képes robotoknak ma már a szaporodás sem okoz gondot – olvasható a Science Alert cikkében.

A Xenobotokat még jóval a covid-pandémia kitörése előtt, 2020 januárjában mutatták be azzal a céllal, hogy lerakják az első programozható mesterséges élőlények fundamentumait.

A robotok csupán félig gépek, ugyanis a megalkotásukhoz élő sejteket, köztük békaembriók szöveteit használták fel, amelyeket különféle elektródákkal és szenzorokkal vegyítettek.

A tudósok betáplálták az adatokat és a rendelkezésre álló eszközöket, majd a számítógép kikutatta, hogy azokból egy ilyen egyedet tudnának leggyorsabban előállítani – így születhetett meg a robot.

Már kezdetben is tökéletesen működtek a Xenobotok, képesek voltak tárgyakat arrébb mozdítani és alakba rendezni, a legnagyobb meglepetést azonban az okozta, hogy saját magukat is meg tudják gyógyítani, a rajtuk ejtett mikroszkopikus méretű sebeket ugyanis egyszerűen befoltozták.

Mostanra kiderült, hogy terjeszkedni szintúgy képesek, és genetikai módosítás nélkül is teljesen önjáróvá válnak, egyszóval szaporodnak anélkül, hogy emberi beavatkozás történne.