Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,51 Ft
Euró
389,27 Ft
Font
453,55 Ft
Bitcoin
64,306 $

A szlovák rendőrség tanácsa a nőknek: „Ne provokálják a férfiakat!”

Ne provokálják feleslegesen a férfiakat, ha el akarják kerülni, hogy megerőszakolják őket.

Fotó: Anete Lusina/Pexels
Európa

Kornis Vivien

Szerkesztő

Felháborodást váltottak ki a szlovák rendőrség hivatalos honlapján közzétett, a nőknek címzett ajánlások, amelyekkel szerintük elkerülhető, hogy szexuális erőszak áldozataivá váljanak – számolt be a Kafkadesk az Euractivra hivatkozva.

Egy sor tanács között a szlovák nőknek azt javasolják, hogy kerüljék a sötét és elszigetelt területeket éjjel, ne vegyenek részt olyan bulikon, ahol jelen van az alkohol és a drog, mivel ezek az anyagok „erőszakos viselkedést válthatnak ki”, és ne „adjanak vegyes szexuális tartalmú jeleket és ne provokáljanak feleslegesen”. Soron kívül Saját házában késeltek halálra egy várandós nőt, nagy erőkkel keresik a tettest

A weboldalon közzétett javaslatok emetlett egyéb tanácsokkal is szolgálnak a szexuális erőszak szemtanúinak, illetve a szexuális erőszak áldozatainak, beleértve ebbe azt a meglehetősen homályos és leegyszerűsítő tanácsot, hogy “vegyék vissza az irányítást az életük felett”. 

A rendőrség szóvivője az Euractiv megkeresésére kifejtette, hogy a „vegyes szexuális jelzések” alatt „a potenciális áldozat viselkedését kell érteni, amelyet a potenciális elkövető különböző módokon magyarázhat, mint például flörtölés, mosoly, és így tovább”.

Az nem derül ki, hogy a rendőrség elvárása szerint tehát az lenne-e a nők megfelelő viselkedése, hogy a továbbiakban egyáltalán nem mosolyognak, illetve nem kommunikálnak senkivel, hiszen egy kedélyes csevejt is képzelhet flörtölésnek valaki, aki arra fogékony.

A rendőrség javaslatai felháborodást váltottak ki mind a szlovák, mind a nemzetközi nőjogi szervezetekből, akik azzal vádolják a szlovák hatóságokat, hogy fenntartják a szexuális erőszakkal kapcsolatos sztereotípiákat és a felelősség nagyobb részét hárítják az áldozatokra, mint azokra, akik szexuális erőszakot követknek kell. 

„A rendőrség által megfogalmazott tanácsok arra a sztereotip elképzelésre alapszanak, hogy a nemi erőszakot egy ismeretlen, bokorban rejtőző gengszter követi el” – foglalta össze Johanna Nejedlova, a Konsent nevű cseh szervezet alapítója. 

Denisa Bardyova, a szlovák rendőrség szóvivője szerint nem állt szándékukban a nemi erőszak áldozatait hibáztatni, egyszerűen csak „fel akarják hívni a nők figyelmét a kockázatos helyekre és a kockázatos viselkedésre”.

A kockázatos viselkedés alatt tehát a létezést kell érteni. 

A kutatások szerint a legtöbb nőt olyasvalaki erőszakolja meg, akit már a szexuális erőszak előtt is ismert – általában jelenlegi vagy volt partnere – , és az ismeretlen támadók által elkövetett bűncselekmények csupán a szexuális bántalmazásos esetek csekély részét teszik ki. 

Egy uniós felmérés szerint a Szlovákiában élő nők mintegy egyharmada vált már fizikai vagy szexuális erőszak áldozatává, és ezen bűncselekmények leggyakoribb elkövetői a volt partnerek. 

A nőjogi aktivisták szerint az ilyen félrevezető ajánlások csak tovább erősítik azt az érzést a szlovák nőkben, hogy nem bízhatnak meg a rendőrségben, ha szexuális erőszak vagy valamilyen szexuális jellegű bűncselekmény áldozataivá váltak. 

A nemi alapú erőszakról szóló Eurobarométer-felmérés szerint az unió állampolgárok több mint egynegyede (27%) úgy véli, hogy a beleegyezés nélküli szexuális közösülés bizonyos esetekben igazolható, ami az áldozatokat megszégyenítő magatartás és hozzáállás fennmaradására utal, mely az egész blokkot érinti. 

Szlovákiában ez az arány azonban jóval magasabb – 39 százalék. A válaszadók szerint a leggyakoribb okok, amelyek „igazolják” a beleegyezés nélküli közösülést, a „kihívó, provokatív vagy szexi ruházat viselése”, az „önkéntes hazamenetel valaki mással, például egy buli vagy randi után” és a „részegség vagy droghasználat”.

A szakértők arra is rámutatnak, hogy a nemi erőszak jogi meghatározása Szlovákiában továbbra is problematikus, mivel csak a nőket veszi figyelembe áldozatként, és a fizikai erőszakos cselekményen alapul, ami az aktivisták szerint nem írja le azokat a helyzeteket, amikor az áldozatot szexre kényszerítik anélkül, hogy előtte feltétlenül fizikai bántalmazás érné.

Bár az Euractiv cikkében még helyet kapott a kérdéses dokumentum, cikkünk megírásának idején ez már elérhetetlen volt. A szlovák rendőrség Facebook-oldalán azonban ma, november 25-én, a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napján közzétettek egy videót, melyben azt kérik a bántalmazott nőktől, hogy bizalommal forduljanak hozzájuk.

Dzsudzsákék sem tudták megállítani a Ferencvárost, kiütötték a Debrecent

A Debrecen sem tudott mit kezdeni a Ferencvárossal, 4-1-es vereséget szenvedtek, és távolabb kerültek a dobogótól.

Jön az F1-es Miami Nagydíj, élőben adja a tv

Már 21 órától érdemes figyelni az eseményeket a Miami Nagydíjon, kezdve a pilótaparádéval, ami mindig érdekes és látványos.

Már ismertek a Hatoslottó legújabb nyerőszámai

Megjelentek a legújabb nyerőszámok a Hatoslottó-sorsolás után, és mint általában az lenni szokott, sok pénzt lehetett nyerni.