Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,83 Ft
Euró
390,36 Ft
Font
456,90 Ft
Bitcoin
60,669 $

Nem találkoztál mellékhatásokkal az oltás után? Mutatjuk, mit jelent

Az oltás után általánosságban megjelennek bizonyos enyhébb tünetek, mint az injekció beadásának helyén fellépő fájdalom, duzzanat, esetleg láz. Joggal merül fel a kérdés, hogy mi van akkor, ha nincsenek tünetek az oltás után?

Fotó: Unsplash/Towfiqu barbhuiya
Egészség/Életmód

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az oltás után fellépő tünetek általában a következők: izomfájdalom, láz, fáradékonyság és hányinger. Mindez azt jelzi, hogy a szervezetünk észrevette az oltóanyagot, és éppen dolgozik az ellenanyag előállításán – de mi van akkor, ha semmilyen mellékhatást nem tapasztalunk az oltás után?

Habár több szakember is azzal nyugtatja a betegeket, hogy ha van mellékhatás, az jó jel, hiszen ezzel jelzi a szervezet, hogy dolgozik, ennek ellenére abban is egyetértenek az orvosok, hogy ha valaki nem tapasztalja a fenti mellékhatások egyikét sem, akkor sem kell aggódni. Soron kívül Beismerte a gyógyszergyártó, hogy vérrögöt okozhat a Covid-oltóanyaga

„Az, hogy a mellékhatások típusa és súlyossága egyéntől függően miért változó, meglehetősen komplex, és részleteiben ma sem megértett jelenség”

– fogalmazott dr. Abisola Olulade, San Diego-i belgyógyász.

Habár valóban nincs ok aggodalomra, ha nem tapasztalunk mellékhatást, fontos megjegyezni, hogy ezek a kellemetlen tünetek a szervezet immunválaszával vannak összefüggésben, ezért az idősebb oltottak például szintén alig veszik észre a mellékhatásokat.

„Ha valaki védőoltást kap, akkor az oltóanyagot a szervezete idegenként ismeri fel, ami gyulladást generál. Ez a folyamat vezethet a leírt mellékhatásokhoz. Néhány embernél ez a gyulladás-generálás enyhébb lehet”.

Több tényezőtől is függ, hogy egyesek szervezete miként reagál az oltásra, mely függhet az életkortól, egészségi állapottól és genetikai adottságoktól is, ráadásul kutatásokból az is kiderült, hogy a magasabb ösztrogén-szint komolyabb mellékhatásokat produkál.

A fenti tényezőkön felül azonban a táplálkozás, a stressz és a környezeti tényezők is szerepet játszanak a mellékhatások intenzitásában. A vakcinák klinikai vizsgálatokon rögzített hatékonysága abszolút független a várható mellékhatásoktól, így tehát egy alacsonyabb védelmet nyújtó oltóanyag esetében ugyanolyan mellékhatásokra lehet számítani, mint például egy Pfizer esetében.

(Yahoo)