Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
354,07 Ft
Euró
384,24 Ft
Font
450,91 Ft
Bitcoin
68,842 $

A szombat a korlátozás-ellenes tüntetések napja volt Európa szerte (videókkal)

Több tízezer tüntető vonult utcára Ausztriában, Svájcban, Horvátországban, Olaszországban, Észak-Írországban és Hollandiában a koronavírus megfékezését célzó korlátozások ellen.

...svg content...A koronavírussal szembeni védettséget bizonyító igazolvánnyal nem rendelkezõ embereket érintõ korlátozások ellen tüntetnek Rómában 2021. november 20-án. Olaszországban október 15-én lépett életbe a védettségi kötelezettség a munkavállalók számára, azaz csak az országban Green Passnak nevezett védettségi igazolvány birtokában állhatnak munkába. MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi
Európa

Nagy Noel

Szerkesztő

A demonstrálók többek között a lezárások és a védettségi igazolványok ellen tüntettek, amelyek a magyar rendszerhez hasonlóan bizonyos korlátozásokat vonnak maguk után. Számos európai országban éttermekbe, karácsonyi vásárokra vagy sporteseményekre csak védettségivel lehet bemenni.

Ausztriában ez elmúlt hetek során berobbant a koronavírus-járvány, ami miatt az osztrák kormány úgy döntött, ideiglenes járványügyi korlátozásokat vezet be. Ennek hatására több tízezer tüntető, köztük szélsőjobboldali csoportok is utcára vonultak Bécsben.

A kormány döntése értelmében hétfőtől kezdődően korlátozásokat vezetnek be Ausztriában, mivel a halálos áldozatok száma megtriplázódott, az intenzív osztályok pedig kapacitásaik határait súrolják. Egyelőre csak 10 napig tart a lezárás, ez idő alatt az emberek azonban csak vásárlás vagy orvoslátogatás céljából hagyhatják el otthonukat.

A kormány ráadásul február 1-jétől kezdődően kötelezővé teszi a koronavírus-vakcina felvételét, elsőként Európában. Ausztria 8.9 millió lakosának mindössze 66 százaléka van átoltva, ami nyugati viszonylatban rendkívül alacsonynak tekinthető.

A szombati tüntetés a híres bécsi Heldeplatz térről indult ki, a hatalmas tömeg „ellenállást” kántálva követelte az intézkedések visszavonását. Sokan osztrák zászlót lengettek, mások alumíniumsapkát viseltek és a kancellárt gúnyoló táblákat tartottak maguknál.

„Én testem, én választásom” és a „Kiállunk a gyermekeinkért” táblák viszonylag sűrűben fordultak el a tüntetők körében, akik közé az osztrák szélsőjobboldali Szabadságpárt és az oltásellenes MFG politikusai is lementek.

A rendőrség szerint legalább 35 ezer tüntető vett részt a tegnapi demonstráción, elmondásuk szerint többet le is kellett tartóztatni, mivel flakonokat, sörös dobozokat és tűzijátékokat dobtak az egyenruhásokra, akik paprika spray-vel válaszoltak.

A szomszédos Svájcban 2000 ember gyűlt össze a közelgő népszavazás ellen, melyen arról döntenek, hogy visszavezessék-e a korlátozásokat. Hollandiában egy nappal a rotterdami véres események után Amszterdamban gyűlt össze egy több ezer fős tömeg.

Az amszterdami demonstrációk egy fokkal békésebbre sikerültek, nem tört ki konfliktus a tüntetők és a rendőrök között. A tüntetések egyik résztvevője az AP hírügynökségnek még el is mondta, hogy szerinte végre közelíteni kellene az oltáspártiak és oltásellenesek álláspontját.

Olaszországban mintegy 3000 tüntető gyűlt össze Rómában a Circus Maximusnál, ahol a saját maguk védettségi igazolványa ellen tüntettek. Ezzel az úgynevezett „Zöld Kártyával” lehet jelenleg csak belépni munkahelyekre, éttermekbe, mozikba, színházakba, sporteseményekbe, konditermekbe és még a hosszabb távú vonatokra és buszokra is.

Észak-Írországban szintén védettségi igazolvány ellen tüntettek, ami a bárokba és éttermekbe való belépéshez szükséges. Az észak-ír tüntetők körében is meglapultak a szélsőségesek, sokan a Náci Németországhoz hasonlították a koronavírus-ügyi korlátozásokat.

Horvátországban szintén több ezer tüntető gyűlt össze Zágrábban, horvát zászlókat, nacionalista és vallási szimbólumokat lengetve. A horvát demonstrálók követelése is hasonló volt: adják vissza az emberek szabadságát.

Orbán Viktor Karácsony Gergelynek üzent: „Bukorvári van, új főpolgármester lesz”

Orbán Viktor miniszterelnök sem tartja jó vezetőnek Karácsony Gergelyt, aki Szentkirályi Alexandra szerint csak egy báb, valójában Gyurcsány Ferenc irányít Budapesten.

Magyar Péter reagált Orbán Viktor Varga Juditról tett nyilatkozatára

Magyar Péter ismét Varga Juditról nyilatkozott, két témában is megemlítette a volt feleségét, aki ugyan már nem politikus, kapcsolatba maradt a kormánnyal.