Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,71 Ft
Euró
389,58 Ft
Font
453,93 Ft
Bitcoin
61,829 $

A női teniszszövetség hajlandó kivonulni Kínából, ha nem vizsgálják ki az eltűnt Peng Shuai ügyét

Még most sem tudni, hogy hol lehet a teniszcsillag, aki a közösségi médiában közzétett szexuális zaklatásról szóló bejegyzése után nyomtalanul eltűnt – és ennek már két hete.

Fotó: Edgar Su
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A női teniszszövetség (WTA) hajlandó leállítani a Kínában folytatott – több százmillió dollár értékű – üzleti tevékenységét, ha a kínai sztárjátékosnő, Peng Shuai hollétéről nem adnak teljes körű felvilágosítást, és nem vizsgálják ki megfelelően a szexuális zaklatással kapcsolatos vádjait – közölte Steve Simon, a szövetség vezetője.

„Nyilvánvalóan válaszúthoz érkeztünk a Kínával való kapcsolatunk és az ottani üzleti tevékenységünk tekintetében. Sok sikert értünk el ott, azonban úgy gondolom, hogy a mai világban túl sokszor fordul elő, hogy az üzleti élet, a politika és a pénz diktálja, hogy mi a helyes és mi a helytelen” Soron kívül Különleges program a fővárosi állatkertben: esti sétákra invitálják az érdeklődőket

– mondta a CNN-nek adott csütörtöki interjúban.

Az interjú után a CNN bejelentette, hogy az országban blokkolták a műsor sugárzását, ezért nem fognak tudni további tudósításokat közölni Kínában az ügyről. Simon pedig nagyon határozottan fogalmazott, és azzal fenyegetőzött, hogy ki fogja vonni a szövetség tevékenységét Kínában, ami komoly problémát okozna az országnak, hiszen 2022-re 10 tervezett esemény van kitűzve, köztük a WTA-döntő.

„Határozottan hajlandóak vagyunk kivonni az üzletünket, és kezelni az ezzel járó összes bonyodalmat, mert ez minden bizonnyal sokkal komolyabb dolog, mint az üzlet. A nőket tisztelni kell, nem pedig cenzúrázni”

– tette világossá.

Simon elmondta, hogy felvette a kapcsolatot a Kínai Teniszszövetséggel, mely „biztosítékot adott arra, hogy Pengnek nem esett baja Pekingben”, de állításuk szerint a nő elérésére tett kísérletek nem jártak sikerrel.

„Minden telefonszámon, e-mail címen és egyéb kapcsolattartási formában kerestük őt, de a mai napig nem kaptunk választ”

– állították.

Peng, Kína egyik leghíresebb sportolója akkor tűnt el a nyilvánosság elől, amikor november 2-án közzétette bejegyzését a kínai Weibo közösségi platformon, melyben megosztotta, hogy egy korábban magas rangú kínai tisztviselő 2019-ben szexuálisan zaklatta és szexre kényszerítette őt. A bejegyzést irreálisan gyorsan, 30 perc alatt eltávolították a közösségi oldalról, de a felhasználók által készített képernyőfotók azonnal elterjedtek az interneten.

Kína mélyen hallgat az eltűnt teniszcsillagról, amikor pedig konkrétan az ügyről kérdezik a tisztviselőket, ők kitérő válaszokat adnak. Számos sztárteniszező, köztük Serena Williams és Naomi Osaka is megdöbbenését és aggodalmát fejezte ki Peng eltűnése miatt, és a #WhereIsPengShuai hashtaggel osztották meg az ügyről szóló bejegyzéseiket.

(SCMP)