Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,01 Ft
Euró
390,22 Ft
Font
456,44 Ft
Bitcoin
58,250 $

Zacher Gábor: Kicsi az esélye, hogy 2-3 oltás után kórházba kerülünk

Zacher Gábor és Dobson Szabolcs a harmadik oltások beadásának stratégiájáról, a gyermekek oltásáról és arról is beszélgetett, hogy kié a felelősség, ha a vakcina egyértelműen elváltozást okoz.

Fotó: Unsplash
Belföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

Zacher Gábor, a hatvani kórház főorvosa Dobson Szabolcs szakgyógyszerészt látta vendégül Koviduma című műsorában. Zacher elmondta, hogy valóban be lehet kerülni a kórházba akár két vagy három koronavírus elleni védőoltás felvétele után is, ennek azonban nagyon alacsony a valószínűsége.

A saját klinikai tapasztalataink alapján általában két-nyolc oltatlanra jut egy oltott beteg az intenzív osztályokon” – jelentette ki a toxikológus.

Az Index beszámolója szerint Dobson Szabolcs elmondta: egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a harmadik oltások beadásával kapcsolatban melyik a jobb stratégia: a heterológ oltási rend, vagyis az eltérő harmadik oltóanyag, vagy a homológ, vagyis az azonos harmadik oltóanyag.

Hozzátette: a homológ és a heterológ oltási stratégiára is jellemzőek a jó eredmények, de azt az adatok hiánya miatt egyelőre nem lehet eldönteni, hogy az egyes oltóanyagok hogyan teljesítenek harmadik oltásként.

Arról, hogy ha egyértelműen valamilyen elváltozást okozott a vakcina, ki tartozik felelősséggel, a szakgyógyszerész elmondta: ha az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezi az oltóanyag alkalmazását, akkor az uniós jog alapján a gyártóé a felelősség. A keleti vakcináknak nem az unió adott engedélyt, Magyarországon közegészségügyi veszélyhelyzeti jóváhagyás alapján kerültek forgalomba, ebben az esetben pedig az államnak kell felelősséget vállalnia. 

Nemrég felmerült a kérdés hazánkban, hogy a Szputnyikkal oltottak kaphatnak-e Janssen-vakcinát. A gyógyszerész szerint elterjedt az a vélekedés, hogy vektorvakcina esetén másfajta oltást érdemes beadni harmadikként (és egyébként ez szerepelt a kormányzati koronavírus tájékoztató oldalon), ezzel szemben azonban első Janssen-oltás után Németországban és Ausztriában is ugyanezt a vakcinát ajánlják másodikként az idősebbeknél. Oroszországban harmadik oltásként is beadják a Szputnyikot az első kettő után, és a tapasztalatok alapján, úgy tűnik, hogy működik. 

Dobson szerint a gyerekek oltása nem filozófiai, hanem járványügyi kérdés: igaz, hogy náluk általában enyhébben a koronavírus okozta megbetegedés tünetei, a járvány terjedésének magakadályozásában azonban az ő beoltottságuk is szerepet játszhat. 

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.