Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
355,79 Ft
Euró
385,24 Ft
Font
452,12 Ft
Bitcoin
67,191 $

Enyhe lefolyású covid-fertőzés esetén is kialakulhatnak komplikációk a gyerekeknél

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke elmondta, abban reménykedik, minél hamarabb elérhetővé válnak a koronavírus elleni védőoltások a gyerekek számára is Európában.

...svg content...Twenty20
Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az ATV Start című műsorában Havasi Katalin figyelmeztetett, a gyerekek koronavírusos fertőzöttségének emelkedése párhuzamosan halad a felnőttekével, és a delta variáns már a fiatalokra is veszélyt jelent.

Gyermekeknél továbbra is kisebb az esélye annak, hogy súlyos lefolyású betegség alakuljon ki, de még egy enyhe megbetegedés esetében is komoly szövődményekkel lehet számolni. A long-covidon túl ugyanis fennáll a többszervi gyulladás lehetősége is, ami életveszélyes állapotot idézhet elő, és heteken át tartó intenzív osztályos kezelést igényel – tette hozzá. Soron kívül Semmi jele annak, hogy támadás következtében zuhant volna le az iráni elnök helikoptere

Havasi ezért a megelőzés fontosságát hangsúlyozta: mivel a gyerekek számára jelenleg még nem érhető el vakcina, ezért a felnőttek oltási hajlandósága még jobban felértékelődik, hiszen az oltás felvételével nemcsak magunkat, a környezetünket is védjük. De továbbra is fontos a maszkhasználat, a kézfertőtlenítés és a távolságtartás is.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke abban bízik, hogy Európában is minél hamarabb lesz a gyerekek számára is elérhető oltás. Az Egyesült Államokban ugyanis már megvan az engedély az 5 és 11 év közötti gyerekek koronavírus elleni beoltására Pfizerrel.

A szakember közölte, az amerikai és a magyar populáció között nincs különbség, ezért ha ott biztonságosnak találták, akkor valószínűleg itthon sem lesz akadálya az alkalmazásnak.