Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,780 $

Szlávik szerint fontos lenne a gyermekek oltása a járvány leküzdése érdekében

Nagyon sokat segítene a járvány leküzdésében a gyermekek oltása, hiszen náluk különösen hatékony védelmet nyújt a vakcina, és a fertőzés átadását is megakadályozhatja.

...svg content...Fotó: Unsplash/CDC
Belföld
Author image

Kornis Vivien

Szerkesztő

Az újonnan azonosított fertőzöttek száma napok óta meghaladja a 6000 főt Magyarországon. Az elmúlt három nap adatai szerint mintegy 17.834 ember adott pozitív mintát a koronavírus-teszten és 214 ember vesztette életét a SARS-CoV-2 okozta megbetegedés következtében. Jelenleg csaknem négyezer beteget ápolnak a kórházakban, közülük 334-en lélegeztetőgépre szorulnak. 

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Hír TV Napi aktuális című műsorának vendégeként arra a kérdésre, hogy a jelenlegi igen aggasztó fertőzési számok meddig maradhatnak így, azt mondta: ezt senki nem tudja. A szakember úgy fogalmazott: Soron kívül Fátyolfelhős, napos időnk lesz hétfőn, 19 fok körül alakul a hőmérséklet napközben

Annyit tudunk, hogy a jelenlegi hullámnak a felszálló ágában vagyunk, hogy ennek mikor lesz a csúcsa, hogy mikor fognak csökkenni az esetszámok, azt senki nem tudja megmondani. Erre nincs egységes álláspont.

Arról, hogy valós veszélyt jelent-e, hogy a delta variánsnak létrejöhet egy mutációja, a szakértő azt válaszolta, hogy ez egyelőre nincs így, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a delta variáns több gyermeket fertőz meg, sokkal gyorsabban fertőz és rövidebb a lappangási ideje. A megbetegedés súlyosságáról Szlávik szerint megoszlanak a vélemények: sok kutató azt mondja, hogy nem okoz súlyosabb lefolyású Covid-19-et, csupán több a fertőzött, és emiatt tűnik úgy. 

A gyermekek oltásával kapcsolatban az infektológus úgy véli, hogy sokat segítene, ha a 12 évnél fiatalabbak is megkaphatnák a vakcinát. Szlávik arról beszélt, hogy bár a járvány elején még úgy látta, a felnőttek dolga lenne a járvány legyűrése, mostanra úgy tűnik, hogy ez nem megy, és ahhoz, hogy a koronavírust legyőzzük, sokat segítene a gyermekek oltása, hiszen nagyon hatékony náluk a vakcina és nagyon jól tűrik az oltóanyagokat. Az is elkerülhető lenne ráadásul, hogy akár tünetmentesen is, de megfertőzzenek másokat, hiszen az idősek számára kimondottan veszélyes a koronavírus.

Deutsch Tamás: Magyar Péter nagyon nem az, akinek látszik

Deutsch Tamás reagált Magyar Péter bejelentésére, miszerint továbbra sem mond le mentelmi jogáról.