Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,76 Ft
Euró
389,40 Ft
Font
453,94 Ft
Bitcoin
61,926 $

Még messze vagyunk attól, hogy örökre búcsút intsünk a fosszilis tüzelőanyagoknak

Jelentős megállapodást jelentett be a COP26 húsz résztvevő országa, mely azonban nem köti őket a valóságban.

Fotó: Unsplash/Zbynek Burival
Greenbox

Kornis Vivien

Szerkesztő
TÉMÁK

Az Egyesült Királyságot és Kanadát is magába foglaló koalíció évekig tartó lobbizásába és diplomáciai munkájába került, hogy elérjék, hogy 190 ország elhatározza magát a széntől való megválásra.

A szén az emberi tevékenységek okozta üvegházhatású gázok messze legjelentősebb forrása, így a Glasgow-ban megrendezett COP26 klímacsúcs ezen fordulata súlyos lépésnek számít. Soron kívül Szentkirályi Alexandra a Szomszédok legendájával, Vágási Ferivel üzent Karácsonynak

Ahhoz azonban, hogy a globális felmelegedés mértéke ne lépje át a másfél fokot, a Nemzetközi Energiaügynökség szerint arra van szükség, hogy a jövőben ne történjen több beruházás a fosszilis tüzelőanyagokba. Ez nemcsak a szénre, hanem az olajra és a földgázra is vonatkozik. 

Ezért is olyan fontos a COP26-on, 20 ország között létrejött megállapodás, amelynek értelmében a felek nem ruháznak be többé tengerentúli fosszilis tüzelőanyag-projektekbe. 

Kanada, a megállapodást aláírók egyike a nemzetközi olaj- és gázprojektek legnagyobb finanszírozója a világon – még Kínánál is nagyobb. Kanada mellett az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság szintén jelentős szereplők. 

A megállapodást mindössze hat hónapig tartó tárgyalás előzte meg, és a COP26-os bemutatása óta a Sky News információi szerint további két ország, Németország és Franciaország is fontolgatja, hogy csatlakozik hozzájuk. A 20 ország és néhány fejlesztési bank megállapodott abban, hogy 2022-ig leállítja az említett projektek finanszírozását.

A fosszilis üzemanyagokra vonatkozó döntések azonban kizárólag a tengerentúli projektekre vonatkoznak, az Egyesült Királyság kormánya így továbbra is finanszírozhatja az északi-tengeri olajkitermelést, valamint Kanada és az USA is kiaknázhatja saját hatalmas olaj- és gázforrásait.

És mint a csúcstalálkozó eddigi legtöbb bejelentése, ez is pusztán politikai megállapodás: egyetlen országot sem kötnek azok a vállalások, amelyeket a párizsi klímamegállapodáson kívül tesznek.