Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,49 Ft
Euró
389,49 Ft
Font
455,42 Ft
Bitcoin
57,696 $

„Ennyi erővel le is bombázhattok minket” – erős üzenet a környezetszennyező országoknak

Az ENSZ által szervezett klímavédelmi konferencián, a COP26-on igen csak drasztikus nyilatkozatok hangoztak el az elmúlt napok során.

Fotó: Unsplash/Massimo Virgilio
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Az egyik legdrámaibbat azonban kétségkívül Surangel Whipps Jr., a csendes-óceániai térségben található Palau elnöke tett a konferencián. Palau kapcsán már régóta mondják a szakértők, hogy az emelkedő vízszintek miatt akár az egész országot ellepheti a víz.

Whipps pedig most kifejezetten a leggazdagabb országok, a G20-ak vezetőinek üzenet a károsanyag-kibocsátás kapcsán, amely jelentősen gyorsítja a klímaváltozás folyamatát. Meglehetősen drámai nyilatkozatban kritizálta a világvezetőket: Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Látjuk, ahogy a perzselő nap elviselhetetlen hőséget ad nekünk, ahogy a melegedő tenger leigáz minket, ahogy a szelek minden irányból ellenünk fújnak. Az erőforrásaink a szemünk előtt tűnnek el, a jövőnk teljesen elrabolják” – vázolta fel a képet.

„Ha őszinték akarunk lenni, semmi méltóság nincs a lassú és fájdalmas halálban. Ennyi erővel le is bombázhattok minket, mint végignézitek a lassú és szenvedésekkel teli pusztulásunkat”

Whipps még egy palaui legendát is felidézett, amit párhuzamba állított a fosszilis tüzelőanyagok által táplált klímaváltozással. Mint fogalmazott egy helyi legenda szerint létezett egy fiú, akinek fékezhetetlen étvágya, ezért egy olyan óriássá változott, aki nem hagyta abba a növést – idézte a Common Dreams:

„A falánksága miatt az egész szigetnek etetnie kellett, míg el nem fogytak az erőforrásaink. Amikor az óriási fiú megpróbálta megenni a sziget lakosait, ők összefogtak és legyőzték őt. Ez a történt kísértetiesen hasonlít a mostani dilemmánkra. A legnagyobb kibocsátóknak fékezhetetlen az étvágya a fejlődésre, ami bántja a környezetünket és a túlélésünket fenyegeti”

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.