Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,36 Ft
Euró
385,91 Ft
Font
451,47 Ft
Bitcoin
69,907 $

Halállistája van a táliboknak az afgán LMBTQ-közösségről

A tálibok augusztusi hatalomátvétele óta valóságos rémálom lett a helyi LMBTQ-közösség élete, jelentősen felgyorsult az üldöztetésünk.

...svg content...A tálibok és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcok miatt otthonukból kitelepített afgán nõk várakoznak élelmiszercsomagra egy német segélyszervezet kabuli elosztóhelyén 2021. október 27-én. David Beasley, az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) igazgatója szerint a 39 milliós Afganisztán lakosságának több mint felét, 22,8 millió embert fenyegeti az éhínség. MTI/EPA
Ázsia

Nagy Noel

Szerkesztő

A helyi LMBTQ-közösség tagjainak emiatt félelemből rejtőzködnie kell a hatóságok elől, sokak az országból is elmenekültek, mert nincs biztonságban az életük – írja a France24. A Rainbow Railroad nevű NGO pedig lesújtó információt osztott meg ennek tetejében.

A kanadai nem kormányzati szervezet tudomása szerint ugyanis biztos, hogy a tálibok konkrétan egy halállistát raktak össze a helyi LMBTQ-közösség tagjairól, akikkel kíméletlenül leszámolnának. A konzervatív iszlámot valló országokban ez nem meglepetés, sokszor fordult már elő, hogy homoszexuálisokat köveztek meg. Soron kívül Verőcei hajóbaleset: nagy sebességgel ütközhetett a motorcsónak, a szállodahajó kapitánya őrizetben

A francia hírtelevízió ugyanakkor megjegyzi, hogy az azonos nemű kapcsolatot keresők élete még a tálibok előtt sem volt egyszerű, igazából mindig is tabu volt Afganisztánban homoszexuálisnak lenni. A nyugati támogatású kormány alatt is akár két évre büntették a homoszexualitást.

A tálibok hatalomra kerülése és az amerikai csapatok kivonulása óta azonban ez a helyzet jelentősen romlott, még ha a sok helyen terrorszervezetként bejegyzett csoport nem vázolt fel semmilyen konkrét tervet a homoszexuálisokra vonatkozóan.

Egyre több beszámoló érkezik azonban arról, hogy a tálibok visszatérnek a gyökereikhez és a gyakorlatban nagyon szigorú sharia törvénykezést alkalmaznak. Ez pedig a nőkre nézve jogfosztással, az LMBTQ-közösség számára viszont egyenesen halállal ér fel.

A Rainbow Railroad vezetője szerint az amerikai kivonulás és a konkrét tálib hatalomátvétel közötti hatalmi vákuummal töltött időszakot használhatta ki a szervezet, hogy összerakja ezt a listát, többek között azon személyek feljegyzésével, akiket a nyugatiak ki akartak menekíteni.

Mint az NGO-nak többen is elpanaszolták, a tálibok adathalász módszereket is alkalmaztak ezen személyek felkutatására: olyan emaileket küldenek, amelyek látszólag segítőszervezetektől érkeztek, hogy azokon keresztül megszerezzék a helyi szexuális kisebbségek legérzékenyebb adatait.

A Rainbow Railroad szerint Afganisztánban jelenleg törvényen kívül állapotok uralkodnak, igazán senki nem tudja, mit hoz a holnap. A kétségbeesettség és a félelem akkora, hogy voltak esetek, amikor saját családtagjaik dobtak fel a hatóságoknál homoszexuális afgánokat.