Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,61 Ft
Euró
391,78 Ft
Font
457,76 Ft
Bitcoin
62,593 $

Kína továbbra is fortyog a dühtől, hogy Európa nyit Tajvan felé

Ismét figyelmeztetéseket küldött Európa több országának Peking, hogy óvatosan nyissanak csak Tajvan felé.

Fotó: Unsplash/Timo Volz
Európa

Nagy Noel

Szerkesztő

Kína legutóbb szombaton éppen Litvániát és több európai tisztviselőt figyelmeztette, hogy „ne rontsák le a közös kapcsolatot” Tajvan bizonyos döntései miatt – írja a Reuters. Arra reagálva üzent Kína, hogy Litvánia és Tajvan külügyi képviseletet kíván nyitni egymás fővárosában.

Kína már augusztusban azt követelte Litvániától, hogy hívja vissza a kínai nagykövetét, Peking pedig az egész kínai diplomáciai küldöttséget visszavonta Vilniusból, miután Tajvan bejelentette, hogy „Tajvani Képviseleti Iroda” néven nyitnak képviseletet Litvániában. Soron kívül A hét első felében napsütés, a második felében esős és szeles lesz az idő

Ez azért is háborította fel Kínát, mert – ahogyan Olimpiákon is lehetett tapasztalni – csakis Kínai Taipei név alatt tudja elfogadni Tajvan európai képviseleteit. Az Egyesült Államokban és Európa több városában így Taipei név alatt van több irodája a szigetországnak és nem Tajvan néven.

Wang Wenbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy Peking nyíltan ellenzi a hivatalos kapcsolatfelvételt olyan országok között, amelynek van diplomáciai kapcsolata Kínával és Tajvan között.

„Azt követeljük a litván kormánytól, hogy teljesítsék a puszta politikai kötelezettségeiket, amiket akkor vállaltak, amikor diplomáciai kapcsolatot létesítettek Kínával. Ne hozzanak visszafordíthatatlanul rossz döntéseket. Az európai félnek át kellene vennie a korrekt pozíciót, ami nem szól bele a Kína-EU kapcsolatok egészséges fejlődésébe”

A kínai Hszinhua hírügynökség megfogalmazása szerint Wang nyilatkozata azt követően érkezett, hogy az Európai Tanács és az Európai Bizottság egy közös nyílt levélben fejezte ki aggodalmát Peking kritikái miatt, amiket a képviseleti irodák miatt tett.