Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,571 $

Fontos adatokat titkolhatott el Afganisztán kapcsán az Egyesült Államok

Azzal vádolták meg a külügyminisztériumot és a Pentagont, hogy kulcsfontosságú információkat titkoltak el a törvényhozók és a lakosság elől.

...svg content...Iszlamista tálib kommandósok õrködnek a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülõtér elõtt 2021. szeptember 1-jén. A tálibok augusztusban foglalták el Afganisztán legnagyobb részét, miután az Egyesült Államok vezette NATO-erõk kivonultak az országból, az utolsó amerikai katona augusztus 31-én távozott. MTI/EPA
Észak-Amerika
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Mint az Al Araby angol nyelvű kiadásában arról beszámoltak, ezekre az információkra a törvényhozóknak és a lakosságnak is szüksége lett volna ahhoz, hogy megértsék az afgán kormány és hadsereg teljes összeomlását a kaotikus amerikai kivonulás során.

Az afgán ügyekért felelős SIGAR (Afganisztáni újjáépítésért felelős főfelügyelő) kijelentette, hogy a külügyminisztérium és a védelmi minisztérium bizonyos információkat nem hozott nyilvánosságra és korlátozta az ahhoz való hozzáférést, főként olyan információkhoz, amely feltehetően már látta a riasztó jeleket, melyek alapján meg lehetett volna jósolni ezt a végeredményt. Soron kívül Ákosnak feltették a kérdést: Orbán Viktor vagy Magyar Péter? (videó)

John Sopko elmondta azt is, hogy nem sokkal azt követően, hogy a tálibok uralmuk alá hajtották Kabult, a külügyminisztérium személyesen kérte meg arra, hogy bizonyos dokumentumok online hozzáférhetőségét korlátozza, hogy „biztosítani tudják az Amerikával kapcsolatban álló afgánok biztonságát”.

Sopko azonban kiemelte, hogy a minisztérium sosem mondta el neki hajszálpontosan, hogy milyen fenyegetések miatt kell a dokumentumokhoz való hozzáférést korlátozni. Mint felidézte, voltak egészen bizarr kérések is, például amikor a külügy arra kérte, húzza ki Ashraf Ghani korábbi afgán elnök nevét a jelentésekből.

A Kongresszus alapvetően felkérte Sopkót, hogy vizsgálja ki az afgán kormány és hadsereg összeomlásának hátterét, azonban ennek kapcsán kiemelte, hogy már 2015 óta a Pentagon több dokumentumot nem engedett nyilvánosságra hozni Ghaniék kérésére.

A legtöbb ilyen információ a halálozási adatokra, az egyes katonai egységek erősségére vonatkozott, amelyek szükségesek lettek volna ahhoz, hogy meg lehessen határozni az afgán biztonsági erők harcerejét, hogy van-e valós erő vagy kártyavár az egész.

Szentkirályi Alexandra: Karácsony meg sem próbálta felszámolni a korrupciót

Szentkirályi Alexandra azt mondja, Karácsony Gergely első ciklusa alatt meg sem próbálta felszámolni a korrupciót Budapesten.

Szentkirályi bejelentette, a Fidesz nem támogatja Vitézy főpolgármester-helyettes jelölését

Szentkirályi Alexandra tisztázta, semmilyen körülmények között nem támogatják Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltését, de nem is javasolnak mást a pozícióra.