Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

A vendéglátásból közel 50 ezer olyan ember hiányzik, akik soha nem térnek vissza

A koronavírus-járvány által az egyik legsúlyosabban érintett ágazat kétségkívül a vendéglátás, ahonnan tömegesen jöttek el az emberek, hiszen semmi kilátásuk nem volt a lezárások alatt.

...svg content...Fotó: Unsplash/Charlie Firth
Belföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a Napi.hu-nak adott interjújában elmondta, a felmondott dolgozók nagy többsége pályát változtatott, és soha nem is tervez visszatérni a a vendéglátásba, ez azonban arra kényszerítheti az éttermeket, hogy megemeljék az árakat.

A KSH adatai alapján 2019-ben 193 ezer ember dolgozott a szálláshely-szolgáltatásban, míg 2020 végére ez a szám 177 ezer alá csökkent. A vendéglátás területén pedig jelenleg 40-50 ezer ember hiányzik, akik nagy része pályaelhagyó és nem is akarnak visszatérni a szakmába. Soron kívül Ország Karácsonyfája: már kivágták a hatalmas fenyőt, ma útnak indítják (videó)

Kovács László szerint a pályát elhagyók többsége a kereskedelemben és az építőiparban találta meg számításait, „olyan helyekre mentek, ahol biztonságban tudják a jövőjüket. Sokan kevesebb pénzért biztosabb megélhetést választottak, egyelőre” – fogalmazott a szakember. Meglátása szerint a béremelés jelentősen javítana a helyzeten.

„Nincsenek egyszerű helyzetben a talpon maradt vendéglátósok, mert az energiaköltségek most emelkednek, míg az alapanyagoknál már eddig 15-20 százalékos, egyes termékeknél akár ennél nagyobb drágulást is tapasztalhattak”

– magyarázta a szakember, aki szerint így áremelésekre számíthatnak a vendégek az éttermekben.

Google kereső: ezt nehogy beírja, ellophatják minden adatát

Meglepő módon próbálnak a hackerek hozzáférni a Google keresőt használók személyes adataihoz.

Kutatás bizonyítja, meglepő hatása lehet a rendszeres tojásfogyasztásnak

Bár ebben az állati élelmiszerben sok a koleszterin, a kutatók úgy vélik, egyáltalán nem egészségtelen, sőt: rendszeres fogyasztásának kifejezetten jó hatása lehet egy új tanulmány szerint.

Mit együnk és mit ne, ha elkerülnénk az őszi betegségeket? Ezt mondja a szakértő

Egy dietetikus elárulta, melyek azok az élelmiszerek, amelyeket érdemes előnyben részesíteni vagy elkerülni, ha a cél az, hogy ősszel és télen is csúcsformában legyen az immunrendszerünk.