Szalmonellával fertőzött baromfik kerülhettek a magyar boltokba
Az európai uniós gyorsriasztási rendszeren keresztüli jelzés késve érkezett meg a szalmonellás termékekről szóló jelzés, ezért a problémás termékek eljuthattak a fogyasztókhoz.
Többtonnányi szalmonellával fertőzött baromfihús kerülhetett a fogyasztókhoz Szlovákiában. Sajtóhírek szerint északi szomszédunknál csak ebben a hónapban öt alkalommal mutatták ki a baktérium valamely típusát a baromfitermékekben; minden esetben külföldről behozott áruról volt szó – írta a Magyar Nemzet.
A lap értesülései szerint Magyarországra is érkezhetett szalmonellával fertőzött lengyel baromfihús az elmúlt hetekben. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csak az idén több mint egy tucat értesítést kapott az Európai Unió által működtetett élelmiszer-biztonsági riasztási rendszeren (RASFF) keresztül fertőzött szállítmány beérkezéséről.
„A hazánkba érkezett szalmonellával fertőzött csirkehústermékekről az iRASFF felületen a Nébih mint nemzeti kapcsolattartó közvetlenül értesült, és ha a termék még forgalomban volt, haladéktalanul megtette a szükséges intézkedéseket” – áll a Nébih közleményében.
Bár a szalmonella önmagában nem halálos, igencsak kellemetlen tünetekkel járó megbetegedést okozhat, éppen ezért a magyar hatóságok kiemelt figyelmet szentelnek a hazánkban gyártott és forgalomba hozott élelmiszerek ellenőrzésének.