Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,21 Ft
Euró
391,08 Ft
Font
457,87 Ft
Bitcoin
60,272 $

A katolikus püspök megtiltaná Bidennek az áldozást, mert nem törli el az abortuszt

Biden elnök a római pápával találkozik az abortuszellenes amerikai püspökök nyomására.

Fotó: MTI/EPA/Consolidated News Photos pool/Stefani Reynolds
Külföld

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Biden rendszeresen jár a heti misére, és az Ovális Irodában lévő íróasztala mögött tartja a pápa képét. Azt mondta, hogy személyesen ellenzi az abortuszt, de választott vezetőként nem erőltetheti rá nézeteit a népre. A konzervatív katolikus média és az amerikai konzervatív püspökök azonban bírálták őt ezért az álláspontjáért, egyesek szerint a demokrata elnököt el kellene tiltani a szentáldozás, a hit központi szentségének vételétől.

Ugyanakkor az abortuszjogok támogatóit elborzasztotta az új texasi törvény, amely szinte teljes abortusztilalmat rendel el. Biden kormánya megtámadta a törvényt, és az amerikai legfelsőbb bíróság jövő hétfőn tárgyalja az ügyet.  Soron kívül Beismerte a gyógyszergyártó, hogy vérrögöt okozhat a Covid-oltóanyaga

Nem tudni, hogy Biden és Ferenc pápa megvitatja-e az abortusz- és áldozási vitákat pénteki négyszemközti találkozójukon, amely az első lesz Biden januári hivatalba lépése óta.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó kedden újságíróknak azt mondta, hogy a két férfi a klímaváltozásról, a migrációról és a jövedelmi egyenlőtlenségekről fog tárgyalni – írja a Reuters

A pápa a múlt hónapban az amerikai áldozási vitáról kérdezve újságíróknak azt mondta, hogy az abortusz „gyilkosság“. De úgy tűnt, hogy bírálta az amerikai katolikus püspököket is, amiért inkább politikai, mint pasztorális módon kezelik a kérdést.

„Az áldozás nem a tökéletesek díja. Az áldozás ajándék, Jézus és az ő egyházának jelenléte“

– mondta a pápa.

A pápa szerint a püspököknek „együttérzést és gyengédséget“ kellene mutatniuk az abortuszjogokat támogató katolikus politikusokkal szemben.

2013-as megválasztása óta a latin-amerikai pápa hangoztatja, hogy bár az egyháznak elleneznie kell az abortuszt, a kérdés nem válhat a kultúrharc mindent felemésztő csatájává, amely eltereli a figyelmet olyan ügyekről, mint a bevándorlás és a szegénység.

Jo Renee Formicola, a New Jersey-i Seton Hall Egyetem politológus professzora szerint a találkozónak segítenie kell Bident az amerikai püspökökkel az abortusz ügyében kialakult patthelyzetben, és a reflektorfényt a két férfi által osztott társadalmi igazságossági problémákra kell irányítania.

Családi tragédia Nádasfőn: egy férfi életét vesztette, a feleségét gyanúsítják a gyilkossággal

Egy férfi életét vesztette, egy nő és két gyermek pedig megsérült. Most friss részletek láttak napvilágot a tragédiáról.