Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,80 Ft
Euró
389,47 Ft
Font
453,93 Ft
Bitcoin
63,982 $

5600 politikai foglyot engedett szabadon a katonai junta Mianmarban

A mianmari junta vezetője megerősítette, hogy több ezer embert elengednek, akik a puccsellenes tüntetésben részt vettek.

Homokzsákok mögött õrt álló katona, miután sajtóértesülések szerint legalább öt robbanás történt Rangun belvárosában 2021. augusztus 10-én. Sérültekrõl és halottakról nem számoltak be a hatóságok. Mianmarban a hadsereg február elsõ napján, az új parlament megalakulása elõtt pár órával átvette a hatalmat, és letartóztatta az országot vezetõ politikusokat, köztük a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít és Vin Mjin államfõt. A rendfenntartók és a tüntetõk közötti összecsapásokban eddig legkevesebb 800-an életüket vesztették, és több mint ötezer embert letartóztattak. MTI/EPA
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő
TÉMÁK

Min Aung Hlaing bejelentése alapján 5636 olyan mianmari hagyhatta el a börtönt, akik részt vettek a hadsereg által levezényelt erőszakos hatalomváltás ellen kitört, később rendkívül véressé váló demonstrációkon.

Az időzítés nem lehet véletlen, ugyanis nemrégiben derült ki, hogy a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) következő találkozójára, amely október 26-28 között lesz esedékes, nem hívták meg a junta vezetőit. Soron kívül Orbán Viktor: „Váratlanul betoppanok” (videó)

A mianmari vezetés katonai szóvivője ezért az „amerikai és európai intervenciót” hibáztatja, szerinte önmagától nem döntött volna így a szervezet – idézte a Deutsche Welle. Ezen felül a száműzetésben lévő Nemzeti Egységkormányt (NUG) és az etnikai „terrorszervezeteket” hibáztatta, akik szerinte szabotálták a juntát.

A puccsal elűzött vezető, Aung San Suu Kyi továbbra is a tárgyalására vár, ügyvédje pénteken viszont kijelentette, hogy konkrétan fojtogatták őt. Számos bűncselekménnyel megvádolta őt a junta, többek között korrupciós bűntettekkel.

Suu Kyi támogatói, valamint külföldi elemzők egyöntetűen úgy vélik, hogy ez egy koncepciós per, amely a katonaság hatalmának megerősítését célozza. Az ENSZ emberi jogi vezetőije szerint ráadásul a helyzet a puccs óta abszolút katasztrofálissá vált:

„A mianmari helyzet alakulása nagyon súlyos bizonytalanságot okozhat, ami az egész régióra veszélyt jelent. A szenvedés és az erőszak pusztító országszerte, megvan a veszélye az állam bukásának és egy polgárháborúnak is akár”

Nem is gondolnánk, fejbőrünk mennyi mindent elárul az egészségünkről

Fejbőrünk állapota akár komoly problémákat is jelezhet, de ha odafigyelünk ezekre, időben tenni tudunk azért, hogy mielőbb javulást érjünk el.

Nem bírt a Juventus az AS Romával

Az AS Roma és a Juventus vasárnap este feszült egymásnak a Seria A 35. fordulójában, és ugyan a vendégek nem bírtak a hazai csapattal, a rómaiak húzták a rövidebbet.

Ezekkel a gólokkal lett bajnok a Real Madrid (videó)

A Real Madrid meccse nem volt a legsimább a Cadiz ellen, mégis 3-0-ra nyertek, majd a Barcelona vereségével bajnoki címet ünnepelhettek.