Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
62,903 $

Az Unió mentené meg Ukrajnát a földgázválságtól

Szlovákia jelezte, hogy hajlandó lenne Ukrajnával megállapodást kötni a jövőbeli gázellátás kapcsán.

Munkások dolgoznak az orosz földgázt Ukrajna és Lengyelország megkerülésével Németországba szállító Északi Áramlat-2 gázvezeték fogadóállomásánál a németországi Lubminban 2019. március 26-án. Finnország partvidékénél 2018 szeptemberében kezdõdött meg az Oroszországot Németországgal összekötõ földgázvezeték tengeri szakaszának lefektetése. Az Északi Áramlat-2 egy 9,5 milliárd eurós projekt, amelynek keretében két új, összesen évi 55 milliárd köbméter szállítási kapacitású vezetékkel bõvítik a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlatot, amelynek vezetéke az oroszországi Viborgból indul és a németországi Greifswald mellett fekvõ Lubminnál éri el a német partot. A gázvezetékbõl már 600 kilométert, a teljes hossznak mintegy a felét már lefektették. MTI/EPA/Clemens Bilan
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Ezen felül az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is jelezte, hogy segítenének a kelet-európai országnak, hogy megoldódjon az egyre inkább fenyegető válság.

„A gázellátási tervek között szerepel, hogy visszafordítanák az Európai Unió területéről a szükséges mennyiséget, például Szlovákiából, amely már jelezte az erre való hajlandóságát” Soron kívül Szentkirályi Alexandra a Szomszédok legendájával, Vágási Ferivel üzent Karácsonynak

Von der Leyen azonban jelezte, hogy bár segíteni kívánnak Ukrajnának, hosszabb távon mindkét fél energiafüggetlensége lenne a cél – idézte a Kyiv Post.

Ukrajna jelentős felháborodásának adott okot az Északi-Áramlat 2 földgázvezeték megépülése kapcsán, amely szerintük súlyos energiaválságot idézhet elő az országban.

Kijev attól tart, hogy az Északi-Áramlat 2 – amely Oroszországból Ukrajna megkerülésével közvetlenül Németországba szállít földgázt – miatt nem küld majd Moszkva hozzájuk és zsarolási eszközként fogják használni az értékes energiahordozót.