Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,06 Ft
Euró
390,53 Ft
Font
457,41 Ft
Bitcoin
57,108 $

Svéd kutatók állítják, hogy a koronavírus-vakcina hatása idővel csökken

A kutatók úgy látják, hogy a vakcina hatása elhalványul, mivel 10-ből 7 a közelmúltban bekövetkezett COVID-19 halálesetek közül Svédországban teljes mértékben vakcinázva volt. Az oltásszakértők több okot is felsoroltak a fertőzések számának megugrására, többek között azt, hogy a legkorábbi oltások óta eltelt egy kis idő.

Fotó: Egy férfi megkapja a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagját a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2021. szeptember 30-án. MTI/Komka Péter
Külföld

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Tekintettel a magas oltási arányra, az igazolt COVID-19-es esetek között nőtt az oltottak aránya Svédországban, ami a kutatók szerint a csökkenő oltási védelem jelének tekinthető. A svéd közegészségügyi hivatal jelentése szerint szeptember 1-24. között a 10 COVID-járvánnyal összefüggő halálesetből 7 teljesen beoltott személy volt.

Farshid Jalalvand, a Lundi Egyetem klinikai mikrobiológus kutatója szerint több oka is van annak, hogy az elhunytak között megnőtt a teljesen beoltottak aránya. Soron kívül Szigorított a kormány a testnevelés óra alóli felmentéseken

„A fő okok valószínűleg az, hogy a legidősebbek már jó ideje nem kaptak védőoltást, hogy nőtt a vakcinázási lefedettség, hogy enyhültek a korlátozások, és hogy a Delta-variáns terjed a leginkább“

– mondta Jalalavand.

A Delta-variánsról ismert, hogy könnyebben terjed mind a beoltottak, mind a be nem oltottak között, Jalalavand szerint azonban a teljesen beoltott emberek „általában jó védettséggel rendelkeznek“. 

„Az mRNS-vakcinák fantasztikusak abban a tekintetben, hogy ilyen gyorsan ki lehetett fejleszteni őket, és jelentősen csökkentik a súlyos megbetegedések kockázatát. Ugyanakkor nem produkálnak olyan magas ellenanyagszintet, mint a fehérjealapú vakcinák. Minél magasabb a vérben a vakcinázás után az antitestkoncentráció, annál erősebb és tartósabb lesz a védelem“

– mondta Karlsson Hedestam, Karolinska Intézet oltóanyag-immunológia professzora.

Jelenleg nincs fehérjealapú COVID-19 vakcina a világpiacon, de a Novavax és a Sanofi Pasteur is kérelmezte a WHO-nál, illetve Európában az engedélyt.

Gunilla Karlsson Hedestam mindazonáltal „túlságosan optimistának“ nevezte azt az elképzelést, hogy a SARS-CoV-2-től teljesen meg lehetne szabadulni a védőoltással.

Anders Tegnell állami járványügyi szakértő megerősítette, hogy egyetlen vakcina sem nyújt 100 százalékos védelmet – írja a SputnikNews.

Ugyanakkor az életkor is tényezőnek tekinthető, mivel a július 1-je óta meghalt, teljes mértékben beoltott személyek átlagéletkora meghaladta a 80 évet. Mégis, az időskorúak gondozásában a közelmúltban a legmagasabb szintre emelkedtek a fertőzéses esetek február óta, és az idősek aránya a fertőzöttek között a tömeges vizsgálatok kezdete óta az egyik legmagasabb szintre emelkedett.

A világjárvány kezdete óta a több mint 10 milliós Svédországban 1,16 millió megbetegedés történt, közel 15 000 halálos áldozattal. A svéd lakosság közel 65 százaléka teljesen be van oltva.

Indul a rákkeltő hatásairól ismertté vált gyomorsavcsökkentő elleni első per

Chicagóban veszi kezdetét a Zantac gyomorsavcsökkentő gyógyszer rákkeltő hatásairól szóló első per.

Szigorított a kormány a testnevelés óra alóli felmentéseken

A parlament elfogadta a közoktatási szabályokat érintő törvénymódosításokat, amelyek új szabályokat vezetnek be a testnevelési órák alóli felmentések kapcsán.