Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,48 Ft
Euró
389,10 Ft
Font
454,89 Ft
Bitcoin
59,583 $

Akár 30-40 százalékos drágulás is jöhet a vendéglátóhelyeken

A szakértők szerint jelentős áremelkedésre számíthatunk a szektorban, hiszen drágultak az élelmiszerek, nőttek a bérek, és az energiaárak is megugrottak.

Fotó: Unsplash/Alex Haney
Belföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

A hazai vendéglátóipart is megviselte a koronavírus-járvány és az amiatt bevezetett intézkedések, a harmadik hullámot követő kinytással azonban júniusban sikerült a pandémiát megelőző szint közelében teljesítenie a szektornak. A júliusi és augusztusi forgalom ráadásul felül is múlta az eddigi rekordnak számító 2019-es nyári adatokat.

A G7 beszámolója szerint a szezonális hatásoknak megfelelően a rekord elsősorban a kereskedelmi vendéglátóhelyeknek köszönhető, hiszen a munkahelyi egységek a szabadságolások miatt a nyári hónapokban mindig a legalacsonyabb bevételeket produkálják. 

Ezzel szemben az éttermek, büfék, cukrászdák, zenés szórakozóhelyek, italüzletek éppen ilyenkor pörögnek fel a legjobban, és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint ezek a vendéglátóhelyek augusztusban csaknem 157 milliárd forint bevételt produkáltak. A korábbi csúcs 2019-ben, vagyis a járványt megelőző évben állt be 148 milliárd forinttal. 

Fontos megjegyezni, hogy az ezen a nyáron elért bevétel valószínűleg még jobban alakult volna a világjárvány nélkül, hiszen az azt megelőző öt évben átlagosan 13 százalékkal emelkedett az említett egységek bevétele. Ha ez az ütem folytatódott volna, most nyáron akár a 190 milliárd forintot is megközelíthette volna a forgalom – írja a lap. 

A KSH adatai szerint a bevétel növekedését elsősorban nem az árak drámai emelkedése, hanem az hajtja, hogy többször veszik igénybe az emberek ezeket a szolgáltatásokat. A drasztikus áremelkedés azonban elkerülhetetlennek tűnik: az ágazati infláció augusztusban még csak körülbelül 6 százalékos volt, de a szakértők ennél nagyobb mértékű drágulásra számítanak. 

Gendúr András, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének gasztronómiai társelnöke a G7 megkeresésére elmondta, hogy az élelmiszerek drágulása és a bérek emelkedése olyan méreteket ölt, hogy a vendéglátosok nagy része azt már nem tudja kigazdálkodni, ráadásul ehhez még hozzájárul az energiaárak megugrása is. 

A szakértő szerint ezért akár 30-40 százalékos drágulás is bekövetkezhet a vendéglátóhelyeken. A KSH fogyasztói árakról szóló szeptemberi jelentésében ennek már látszanak az előjelei, az éttermi infláció jelenleg 7,3 százaléknál tart.

Tarlós István szerint Vitézy Dávid „a mai napig sértődött ember”

Mindemellett „végtelenül tisztességtelennek” tartja a főpolgármester-jelölt kommunikációját.

Lezuhant egy autós egy felüljáróról Miskolcnál

Súlyos baleset történt Miskolcnál, ahol egy autós egy felüljáróról zuhant le ismeretlen körülmények között.