Akár 30-40 százalékos drágulás is jöhet a vendéglátóhelyeken
A szakértők szerint jelentős áremelkedésre számíthatunk a szektorban, hiszen drágultak az élelmiszerek, nőttek a bérek, és az energiaárak is megugrottak.
A hazai vendéglátóipart is megviselte a koronavírus-járvány és az amiatt bevezetett intézkedések, a harmadik hullámot követő kinytással azonban júniusban sikerült a pandémiát megelőző szint közelében teljesítenie a szektornak. A júliusi és augusztusi forgalom ráadásul felül is múlta az eddigi rekordnak számító 2019-es nyári adatokat.
A G7 beszámolója szerint a szezonális hatásoknak megfelelően a rekord elsősorban a kereskedelmi vendéglátóhelyeknek köszönhető, hiszen a munkahelyi egységek a szabadságolások miatt a nyári hónapokban mindig a legalacsonyabb bevételeket produkálják.
Ezzel szemben az éttermek, büfék, cukrászdák, zenés szórakozóhelyek, italüzletek éppen ilyenkor pörögnek fel a legjobban, és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint ezek a vendéglátóhelyek augusztusban csaknem 157 milliárd forint bevételt produkáltak. A korábbi csúcs 2019-ben, vagyis a járványt megelőző évben állt be 148 milliárd forinttal.
Fontos megjegyezni, hogy az ezen a nyáron elért bevétel valószínűleg még jobban alakult volna a világjárvány nélkül, hiszen az azt megelőző öt évben átlagosan 13 százalékkal emelkedett az említett egységek bevétele. Ha ez az ütem folytatódott volna, most nyáron akár a 190 milliárd forintot is megközelíthette volna a forgalom – írja a lap.
A KSH adatai szerint a bevétel növekedését elsősorban nem az árak drámai emelkedése, hanem az hajtja, hogy többször veszik igénybe az emberek ezeket a szolgáltatásokat. A drasztikus áremelkedés azonban elkerülhetetlennek tűnik: az ágazati infláció augusztusban még csak körülbelül 6 százalékos volt, de a szakértők ennél nagyobb mértékű drágulásra számítanak.
Gendúr András, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének gasztronómiai társelnöke a G7 megkeresésére elmondta, hogy az élelmiszerek drágulása és a bérek emelkedése olyan méreteket ölt, hogy a vendéglátosok nagy része azt már nem tudja kigazdálkodni, ráadásul ehhez még hozzájárul az energiaárak megugrása is.
A szakértő szerint ezért akár 30-40 százalékos drágulás is bekövetkezhet a vendéglátóhelyeken. A KSH fogyasztói árakról szóló szeptemberi jelentésében ennek már látszanak az előjelei, az éttermi infláció jelenleg 7,3 százaléknál tart.