Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,92 Ft
Euró
392,18 Ft
Font
458,24 Ft
Bitcoin
62,216 $

Közeleg a tél, Afganisztán egészségügyi ellátórendszere pedig romokban

Az egészségügyi ellátórendszer összeomlása Afganisztánban milliók életét fenyegeti a tél közeledtével.

Fotó: MTI/EPA/Hedajatullah Amid
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az afganisztáni egészségügyi ellátás szó szerint összeomlott néhány hónap alatt, a konfliktus miatt ugyanis megszakadt a külföldi segítség – mondják az országban működő ENSZ-ügynökségek és nem kormányzati szervezetek. Az egészségügyi személyzet ezrei hat hónapja nem kaptak fizetést, és a klinikákon nincsenek gyógyszerek, sem pedig felszerelések.

A Save The Children nem kormányzati szervezet szerint az afganisztáni egészségügyi rendszer összeomlása a tél közeledtével havonta több ezer öt év alatti gyermek halálát fogja okozni. Az egészségügyi ellátás hiánya az afgánok többsége számára – különösen a városokon kívül – része az országot sújtó válságok egyre csak gyűrűző viharának. Soron kívül Ezentúl az önkéntesek is csak erkölcsi bizonyítvánnyal dolgozhatnak a gyerektáborokban

Ha ez nem lenne elég, krónikus élelmiszerhiány is van. Az ENSZ szerint több mint 12 millió afgán éhezik és élelmiszersegélyektől függ; az alultápláltság meredeken növekszik. Akut készpénzhiány van, ami megnehezíti az Afganisztánban még mindig működő nem kormányzati szervezetek számára a bérek kifizetését és az ellátmányok beszerzését.

Idén több mint 600 ezer afgán kényszerült lakóhelye elhagyására. Az ENSZ adatai szerint 80 százalékuk nő és gyermek.

A koronavírus-fertőzések száma pedig ismét meredeken emelkedik, mivel a lakosság túlnyomó többsége még mindig nincs teljesen beoltva. A megbízható adatok hiánya és a nagyon kevés tesztelés miatt nehéz felmérni a világjárvány valódi hatását az országban – az ENSZ szerint ez év augusztusáig 2,2 millió afgán volt beoltva a vírus ellen.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) a héten közölte, hogy az afganisztáni segélyszervezetek „versenyt futnak az idővel, hogy életmentő segélyeket juttassanak el a válság sújtotta embereknek, és a tél előtt készleteket szerezhessenek be”. Mary-Ellen McGroarty, a Világélelmezési Program országos igazgatója a CNN-nek azt mondta, hogy „még soha nem látott ilyen ütemű és ilyen mértékű válságot”.

„A nyomor új mélységének vagyunk tanúi, ahogy az aszály és a gazdasági válság felhajtja az élelmiszer- és üzemanyagárakat is”

– mondta.

Rendőröket öltek fegyveres támadók Oroszországban

A hatóságok szerint a fegyveres támadók is életüket vesztették.

Óriási balesetet vettek videóra az M0-son Dunaharasztinál

Hatalmas balesetet vettek videóra a kamerák az M0-as autóúton Dunaharaszti térségében, mintha csak akciófilmjeleneket láttunk volna.

Videón az Arsenal kapusának hihetetlen potyagólja

Az Arsenal kapusa nem volt a helyzet magaslatán, és élet egyik legnagyobb potyagólját hozta össze, hihetetlen jelene volt.