Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,05 Ft
Euró
391,02 Ft
Font
457,96 Ft
Bitcoin
62,771 $

Azzal vádolják a francia hadsereget, hogy fegyveres milíciáknak adtak kiképzést Afrikában

Choguel Kokalla Maiga, Mali miniszterelnöke súlyos vádakat fogalmazott meg katonai szövetségesükkel, Franciaországgal szemben.

A mali hadsereggel kapcsolatban álló, a dogon népcsoporthoz tartozó milícia által végrehajtott etnikai vérengzés helyszíne a Mali déli részén fekvõ Ogossogou faluban 2019. március 23-án. A fulani pásztorok és családjaik ellen elkövetett támadás halálos áldozatainak száma százharmincnégyre emelkedett. A dogon népcsoport tagjai azzal vádolják a fulanikat, hogy támogatják a szélsõséges fegyveres csoportokat. MTI/AP/Tabital Pulaaku/Tabital Pulaaku
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

A RIA Novoszti hírügynökségnek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy Mali kétharmadát terroristák foglalták el, amelyben nagy szerepe volt Franciaország tevékenységének is – idézte az RT hírtelevízió.

Maiga állítja, hogy Malinak bizonyítékai vannak arra, hogy a francia seregek arra hivatkozva, hogy terrorizmusellenes csoportokat képeznek, valójában északi fegyveres milíciáknak adtak fontos katonai tréninget. Soron kívül Bőnyi iskolai késelés: a megkéselt lány túl van az életveszélyen

„Maliban van nálunk egy mondás, hogy ha egy tűt keresel a szobában és valaki, aki segít neked a keresésében, közben rajta áll azon a tűn, akkor azt sosem fogod megtalálni. Körülbelül pontosan ez a helyzet ebben az esetben is”

mondta.

Maiga szerint egyébként a legtöbb terrorista csoport, amely az országban tevékenykedik, elsősorban Líbiából érkezett. Líbia is elsősorban azért lett egy közbiztonság nélküli, bukott állam, mert meglehetősen rosszul sikerült a francia vezetésű katonai közbeavatkozás.

A miniszterelnök elmondta, hogy Bamako egyébként felkereste Párizst, hogy a hírszerzésben és légierővel segítsék az országot a terroristák ellen, azt azonban senki nem kérte tőlük, hogy a szárazföldön is legyenek jelen.

Mali egyébként (Nigerrel és Burkina Fasóval együtt) a globális terrorizmus egyik központjává vált, az Al-Kaida és az Iszlám Állam helyi szervei követnek el meglehetősen gyakran terrorcselekményeket.