Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Microsoft: Az államilag támogatott hackerek 58 százaléka mögött Oroszország áll

Oroszország állt a nyugati célpontok ellen az elmúlt évben végrehajtott, államilag támogatott kibertámadások 58 százaléka mögött – derül ki a Microsoft új kutatásából.

...svg content...Fotó: Pixabay
Külföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A jelentések szerint a kiemelkedő célpontok között voltak kormányzati ügynökségek az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Ukrajnában, valamint az európai NATO-tagállamokban.

A SolarWinds régóta nem észlelt hackertámadás pusztító hatékonysága – amely elsősorban informatikai vállalatokat, köztük a Microsoftot támadta meg – szintén 32 százalékra növelte az orosz államilag támogatott hackerek sikerességi arányát, szemben az előző 12 hónap 21 százalékával. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Kína eközben a Microsoft által észlelt, államilag támogatott hackerkísérletek közül kevesebb mint minden tizedikre volt képes, de a célzott hálózatokba való betörés 44 százalékban sikeres volt – közölte a Microsoft a 2020 júliusától 2021 júniusáig terjedő időszakra vonatkozó második éves digitális védelmi jelentésében.

Míg Oroszország termékeny, államilag támogatott hackertámadásai jól ismertek, a Microsoft jelentése szokatlanul konkrét részleteket közöl arról, hogy ez hogyan viszonyul más amerikai ellenfelek által elkövetett hackertámadásokhoz.

A jelentés a zsarolóvírus-támadásokat is komoly és egyre növekvő csapásként említi, és messze az Egyesült Államok a leginkább megtámadott ország, amelyet több mint háromszor annyi támadás ért, mint a következő legtöbbet támadott országot.

A ransomware-támadások bűnügyi és pénzügyi indíttatásúak, jellemzően kriptopénzek összegét követelik a számítógépes rendszerhez való hozzáférés-szabályozás visszaadásáért cserébe.

Ezzel szemben az államilag támogatott hackertámadások célja elsősorban a hírszerzés – akár nemzetbiztonsági, akár kereskedelmi vagy stratégiai előnyök megszerzése –, ezért a kormányok általában tolerálják őket, és az amerikai kibernetikai szereplők is a legképzettebbek közé tartoznak.

A washingtoni kormányzati szervekkel szorosan együttműködő Microsoft jelentése nem foglalkozik az amerikai kormányzati hackertevékenységgel. A SolarWinds hackelése azonban olyannyira kínos volt az amerikai kormány számára, hogy néhány washingtoni törvényhozó valamilyen megtorlást követelt, míg Joe Biden elnök nehezen húzta meg a határvonalat, hogy milyen kibertevékenységek megengedettek írja az Independent.