Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,486 $

Görögország ratifikálja a NATO-n belüli, mérföldkőnek számító védelmi paktumot Franciaországgal

Athén üdvözli a biztonsági megállapodást, és azt mondja, hogy az „új tartalmat” ad az európai érdekek védelmének a Földközi-tenger térségében.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnököt (j) megtapsolják a Franciaországgal kötött védelmi és biztonsági szerzõdés parlamenti vitáján elmondott beszéde után Athénban 2021. október 7-én. MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Görögország csütörtökön ratifikálta a Franciaországgal kötött kölcsönös védelmi megállapodást, amely az első a két NATO-tagállam között. A két ország már eddig is kötelezte magát arra, hogy segítik egymást a szövetségen kívülről érkező támadások esetén.

A védelmi és biztonsági stratégiai partnerség azonban most először köt két NATO-tagot arra, hogy támogassák egymást egy, a szövetségen belülről érkező támadás esetén. Kyriakos Mitsotakis miniszterelnök az önálló európai védelmi politika fontos elemeként üdvözölte a megállapodást – írja az Al Jazeera. Soron kívül Nem Udvaros Dorottya az egyetlen, aki távozik a Nemzeti Színházból

„Az európai érdekek védelme a Földközi-tenger térségében most új tartalommal bír. Ha megtámadják, hazánknak a kontinens legerősebb hadserege, az egyetlen európai atomhatalom áll majd az oldalán”

– mondta Mitsotakis a parlamentben.

A partnerség 2. cikkelye kimondja, hogy a két fél „minden rendelkezésükre álló eszközzel segítséget nyújt egymásnak abban az esetben, ha fegyveres erőre van szükség, ha mindketten megállapítják, hogy valamelyikük területe ellen támadás történik”.

A Manchester United edzője lehet Tuchel utódja a Bayern Münchennél

Még akár az is megtörténhet, hogy a Manchester Unitednál küszködő edző veszi át a bajor klub irányítását.