Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
365,78 Ft
Euró
394,66 Ft
Font
465,98 Ft
Bitcoin
59,722 $

60 afrikai bevándorló vesztette életét, miközben a Kanári-szigetekre tartottak

Mivel a Nyugat-Afrikából a spanyol szigetvilágba vezető veszélyes út egyre népszerűbb migrációs útvonallá vált Európába, a halálos áldozatok száma is meredeken emelkedett.

...svg content...Afrikai migránsok a Kanári-szigetek Gran Canaria szigetén, Mogan kikötõjében 2020. május 26-án. A spanyol partok közelében 35 illegális bevándorlót mentettek ki egy csónakból. MTI/EPA-EFE/Elvira Urquijo A.
Külföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A feltételezések szerint közel 60 afrikai bevándorló fulladt meg, miközben megpróbálták elérni a spanyolországi Kanári-szigeteket, ami a legutóbbi tragédia egy olyan évben, amikor az óceáni átkelés halálos áldozatainak száma több mint kétszeresére nőtt a 2020-as év azonos időszakához képest – számolt be a New York Times.

Helena Maleno Garzón, a Caminando Fronteras nevű, bevándorlókat segítő spanyol civil szervezet alapítója a Twitteren figyelmeztetett, hogy 57 ember halt meg, köztük 12 gyermek. „Vessünk véget ennek” – kérte. Soron kívül Munkába menet is viselni kell majd a katonai egyenruhát?

Maleno később telefonon elmagyarázta, hogy az áldozatok azon 62 ember között voltak, akik a múlt héten szálltak hajóra a Marokkó által igazgatott Nyugat-Szahara térségéből. Elmondta, hogy a halottak közül 16-ot már megtaláltak, és Dakhlában, a nyugat-szaharai kikötővárosban, ahol az út kezdődött, várják a hivatalos azonosítást – hozzátette, a hajóról csak öten maradtak életben.

„Körbe-körbe jártak, mert eltévedtek, ami sok Dakhlából induló hajóval megtörténik, majd megpróbáltak visszatérni, és ekkor történt ez a tragédia”

– mondta Maleno.

Az Atlanti-óceánon, Afrika északnyugati részén fekvő Kanári-szigetek a világ egyik legveszélyesebb migrációs célpontja: a legutóbbi jelentések például arra figyelmeztettek, hogy a nyáron megnőtt a Marokkóból és Afrika nyugati partvidékének más részeiről átkelni próbáló bevándorlók száma, ami gyakran halálos következményekkel jár.

Egymásra mutogat a főváros és a rendőrség a traffipaxok ügyében

Némi fennakadás tapasztalható a főváros vezetése és a rendőrség között az új traffipaxok aktiválása kapcsán.