29 bevándorló halt meg egy, a Kanári-szigetekre tartó csempészhajón

Illusztráció, forrás: MTI/EPA/Vickie Flores
not image

Kolláth Benjámin

2021. augusztus 31. - 08:14

Legalább 29 bevándorló, köztük hét lány halt meg még múlt héten egy csempészhajón,, derült ki, miután a túlélőket kimentették.

Legalább 29 afrikai, köztük hét lány vesztette életét múlt héten, amikor egy csempészhajón akartak eljutni a Kanári-szigetekre, írta meg az ENSZ egyik bevándorlási ügynöksége, egy spanyol jótékonysági szervezet és az áldozatok rokonai által hétfőn közzétett információra hivatkozva a Washington Post.

A spanyol partiőrség pénteken 27 migránst és 4 holttestet emelt ki a csónakból, melyet El Hierro szigetétől 500 km-re vett észre egy halászhajót, azonban rajtuk kívül még 24-en voltak az augusztus 15-én a nyugat-szaharai Dakhlából útnak indult csempészhajón, mondta el Helena Maleno, a Walking Borders nevű segélyszervezet alapítója.

Maleno szervezete a szeretteik iránt érdeklődő rokonokkal való beszélgetések után következtetett erre a számra. A hajón utazó nyolc gyermekből csak egy élte túl a balesetet, azonban az ő édesanyja odaveszett.

Az alapító arról is beszélt, hogy sokan fegyveres konfliktusok, embercsempészet, nemi erőszak és csonkítás elől menekülnek, de az Európába vezető úton csak további viszontagságokkal szembesülnek. Sokan útközben esnek teherbe, emiatt nagyon fiatal csecsemőkkel kell átkelniük a Földközi-tengeren.

A túlélők szerint azoknak a holttestét, akik út közben hunytak el, saját útitársaik dobták a tengerbe. Az ENSZ Nemzetközi Bevándorlási Szervezete (IOM) szerint a kanári-szigeteki hatóságok 29 áldozatról számoltak be.

A kicsi, instabil csónakokon való átkelés a szigetcsoportra az egyik leghalálosabb bevándorlási mód Európába, az IOM csak idén 529 halálesetről tud, de jelezték, hogy ez „alulbecsüli a valós halálozások és eltűnések számát.”