Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
354,01 Ft
Euró
384,63 Ft
Font
452,14 Ft
Bitcoin
70,312 $

Mégsem hirdetnek ma eredményt az ellenzéki előválasztáson

Az Országos Előválasztási Bizottság közölte, hogy jóval lassabban halad a szavazatok számlálása az eredetileg vártnál.

...svg content...Fotó: Facebook/Előválasztás 2021/aHang/Bordás Róbert
Belföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Minden ellenzéki (és feltehetően számos kormánypárti szavazó is) tűkön ülve várja az előválasztás eredményét, hogy vajon kik lesznek a Fidesz-KDNP kihívói az egyéni választókerületekben és kik jutnak be a miniszterelnök-jelölti második fordulóba.

Az eredeti ígéretek szerint ez már ma este kiderült volna, ám az OEVB közleménye szerint a szavazatszámlálás lényegesen lassabban halad, mint amivel előre tudtak számolni, amely részletezték az okát is, amely abban rejlik, hogy QR-kódokat használnak a pecsét helyett. Soron kívül Remek hírrel szolgált a BKK: elkészült a gyalogosátkelő az Astoriánál

„A szavazás során a választók azonosítását követően a szavazóbiztosok hitelesítették a szavazólapokat is (“becsippantás”), majd a választók a hitelesített szavazólapokon adták le a szavazatukat az urnákba. A nem hitelesített szavazólapokon leadott szavazatok érvénytelennek minősülnek, így kizárva a csalás lehetőségét” – kezdték.

„A számlálás során a számlálóbiztosoknak ezt kell ellenőriznie, ezért ismételten beolvassák a QR-kódokat. A korábban “becsippantott” szavazólapokat ekkor “kicsippantják”, vagyis összevetik a hitelesített szavazólapok titkosított hashgyűjteményével, hogy megállapítsák a szavazólapok hitelesítésre kerültek-e, így megállapítva, hogy a rajtuk szereplő szavazat érvényes-e”

Az OEVB közleménye szerint ez a folyamat a vártnál több időt vesz igénybe, ugyanis bő egymillió egyéni és miniszterelnök-jelölti szavazólapból óránként mindössze 50-70 ezret tudnak „kicsippantani” a szavazatszámlálók.

Ez a folyamat különösen a fővárosban nehéz, ahol az ország közel egyharmadának eredményét fogják megállapítani. A választás szervezői kifejtették, hogy a vidéki helyzet sem egyszerű, méghozzá a következő okokból:

„Emellett szintén lassítja a folyamatot, hogy a vidéki számlálók a számlálás eredményét adatbeküldő rendszeren keresztül juttatják el a központba, azonban ezeket a budapesti központ összeveti az elkészült papíralapú jegyzőkönyvek tartalmával is, hogy pontos és végleges adatok alapján tudja az eredményt megállapítani”

Az OEvB éppen ezért a sajtó munkatársaitól és a nyilvánosságtól is türelmet kér és jelen helyzetben alapján megállapítható, hogy a mai napon még biztosan nem fogják tudni kihirdetni, ki lesz a három miniszterelnök-jelölt, aki a második fordulóba megy.