Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,02 Ft
Euró
392,68 Ft
Font
458,56 Ft
Bitcoin
64,007 $

Öt palesztint meggyilkoltak, kettőt pedig letartóztattak az izraeli erők Ciszjordániában

Öt palesztint megöltek és kettőt letartóztattak szombat este a Hamász ellen Ciszjordániában napok óta tartó hadművelet részeként – közölték az izraeli védelmi erők.

Fotó: MTI/EPA/Abed al-Haslamun
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Szombat éjjel a biztonsági erők, köztük az IDF, a Shin Bet, az Izraeli Biztonsági Ügynökség és a Yamam terrorelhárító egység tagjai megpróbáltak elfogni „több Hamász-terroristát, hogy megállítsanak egy sejtet, amely terrortámadás végrehajtását tervezte” – közölte Amnon Shefler alezredes, az IDF szóvivője.

A palesztin egészségügyi minisztérium megerősítette a haláleseteket, hozzátéve, hogy az egyik elhunyt 16 éves volt. Egy IDF-tiszt és egy katona is súlyosan megsérült a Dzsenintől nyugatra fekvő Burqin faluban végrehajtott rajtaütés során, amelynek célja „a Hamász katonai infrastruktúrájához tartozó terroristák” letartóztatása volt – mondta Shefler. Soron kívül Ezt a férfit keresi a rendőrség a szentesi gyilkosság ügyében

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök, aki úton van New Yorkba, hogy beszédet mondjon az ENSZ Közgyűlésén, vasárnap kiadott nyilatkozatában közölte, hogy a biztonsági erők az éjszaka folyamán akcióba léptek „a Hamász terroristái ellen, akik valós időben akartak terrortámadást végrehajtani” – írja a CNN.

Hozzátette, hogy „a katonák és a parancsnokok a terepen az elvárásoknak megfelelően cselekedtek; harcba szálltak az ellenséggel, és mi teljes mértékben támogatjuk őket”. Mahmud Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke azonban elítélte a rajtaütéseket, „bűncselekményeknek” és „helyszíni kivégzéseknek” nevezve azokat – a WAFA palesztin hírügynökség által közzétett nyilatkozat szerint.

Abbász arra figyelmeztetett, hogy „e politika folytatása a helyzet kirobbanásához, a feszültség és az instabilitás fokozódásához vezet”. A feszültség a térségben továbbra is komoly méreteket ölt a Hamász vezette gázai fegyveresek és Izrael között májusban kirobbant 11 napos konfliktus után. Bár törékeny tűzszünet van érvényben, az erőszak időnként kitört az elmúlt időszakban. Abd al-Latif al-Qanou, a Hamász szóvivője egy nyilatkozatában az Izrael és a Palesztin Hatóság közötti „folyamatos biztonsági koordinációt” okolta.

„A megszállással való szembeszállás és a minden eszközzel való ellenállás lehetősége képes a legjobban összezavarni a megszállást és arra kényszeríteni, hogy hagyjon fel a bűneivel, amihez az kell, hogy a hatóság megszüntesse a biztonsági koordinációt a megszállással, és ne normalizálja a vele való találkozókat”

– mondta.