Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
63,894 $

Újból munkába állították a NASA ígéretes Mars-kutató landerét

A Mars felszínén kutató InSight űrszonda hónapokon keresztül alvó állapotban várta az amerikai űrhivatal irányítóközpontjának parancsát.

NASA
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Marsra 2018-ban elszállított lander segítségével sikerült a NASA szakembereinek elsőként bizonyítani, hogy a vörös bolygón ugyanolyan rengések tapasztalhatóak, mint a Földön, 2019-ben ugyanis egy 3,9-es, míg idén egy 4,2-es magnitúdójú remegést mértek.

A szeizmográfokkal és egyéb szenzorokkal felszerelt InSight júniusban bajba került, mivel kiderült, hogy energia-újrahasznosítási gondok jelentkeztek, ezért a mérnökök a biztonság kedvéért lekapcsolták. Soron kívül Ezt a férfit keresi a rendőrség a szentesi gyilkosság ügyében

Mindeközben vastag porréteg került a marsjáró napelemeire, amelyek tovább hátráltatták a munkálatokat, végül a NASA szakemberei trükkös módon eltávolították a szemcséket a járműről.

Ha nem sikerült volna lefújni a porréteget a nappanelekről, minden bizonnyal búcsút inthettek volna a landernek, ám ennek ellenkezője történt, így megkezdhették vele az újabb munkálatokat a rejtélyes vörös égitest felszínén.

Kutatók abban bíznak, hogy további marsrengéseket azonosíthatnak az Insightnak köszönhetően, melyek alapján feltérképezhetik a vörös bolygó geológiai struktúráját és a talaj alatt húzódó lemezek mozgását.

Azt sem tartják kizártnak, hogy a Földhöz hasonló módon változtatják meg helyzetüket a szóban forgó lemezek, egyetlen különbség csupán az lehet, hogy míg bolygónkon élettől pezseg a felszín, addig a Mars egy kiszáradt, kietlen planétává vált.

Uniós állampolgárok is indulhatnak az önkormányzati választáson

Nem csak magyar állampolgárok indulhatnak jelöltként a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán.

Könnyűszerrel végezhetett cápákkal a hatalmas „kardfogú lazac”

Izmos testüknek és agyaraiknak köszönhetően olyan erőset üthettek, hogy könnyedén végezhettek akár cápákkal, delfinekkel és fókákkal is.

Az Xbox állítólag már javában dolgozik a következő Fallout-játékon

Ők is tisztában vannak azzal, hogy a Prime Video sorozatának elsöprő sikere rengeteg embert megmozgatott, és azzal is, hogy a videójátékok rajongói már nagyon régóta várják a folytatást.