Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,36 Ft
Euró
391,13 Ft
Font
458,33 Ft
Bitcoin
63,722 $

Ezekkel a módszerekkel oldaná meg a kormány a pedagógushiányt

Hat helyett csupán öt évig fog tartani a jövőben a felsőfokú tanárképzés, a hallgatóknak pedig minden szemeszterben lesz szakmai gyakorlatuk, továbbá szaktanári képzések is indulhatnak 2022 szeptemberétől.

MTI/Szigetváry Zsolt
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A kormány célja, hogy a felsőoktatás egységes és átjárható rendszerben képezzen pedagógusokat, ezért az ITM és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közös Tanárképzési Bizottsága javaslatokat dolgozott ki, miként lehetne jó irányba változtatni a helyzeten.

A Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosítás értelmében a jelenleg 4+1 vagy 5+1 éves képzés a következő tanévtől egységesen 5 évig tart majd, arra épülhet az 1 éves választható szaktanári mesterképzés – adta hírül a Pénzcentrum portál.

A jelenleg két féléves, összefüggő tanári gyakorlat eloszlása egyenletesebbé válik: egy féléves szakmai gyakorlatot a képzés végén kell megszervezni. A hallgatóknak ugyanakkor minden félévben lesz szakmai gyakorlatuk, így a kezdetektől folyamatosan fejleszthetik tanári kompetenciáikat.

Integrált természettudományos tanárképzés is szerves részét képzi a módosításoknak, a nyolc országos képzőhely legkiválóbb szakembereinek összefogásával megvalósuló képzésen az ismeretek gyakorlatias, kísérletezésen alapuló átadására képes pedagógusok szerezhetnek diplomát.

Ez az új tanári szak az előzetes tervek szerint  Budapesten, Debrecenben, Egerben, Nyíregyházán, Pécsett, Szegeden, Szombathelyen és Veszprémben indul el 2022 szeptemberétől.

Négy rendőrrel végeztek egy lövöldözésben az Egyesült Államokban

Megrázó eset történt az észak-karolinai Charlotte-bana, ahol négy rendőr vesztette életét egy lövöldözésben.