Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,41 Ft
Euró
390,99 Ft
Font
458,03 Ft
Bitcoin
63,423 $

Nem a hajléktalanok a koronavírus legveszélyesebb terjesztői

Nehéz feladat megoldani a folyamatosan vándorló hajléktalanok állandó tesztelését, mint ahogyan a kiszűrt betegek nyomon követése sem egyszerű.

Twenty20
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Rengeteg hajléktalan él a világon, akik nem kapták meg a covid elleni vakcina első dózisát sem, miközben Magyarországon is hasonló a helyzet – olvasható a 168 óra hírportál legfrissebb beszámolójában.

Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója a lap megkeresésére elmondta, bár megoszlanak a benyomások, a kutatásaik alapján arra következtethető, hogy nem a hajléktalanok a legveszélyesebb terjesztők covid-szempontból.

Sokkal kevesebb kapcsolatuk van ugyanis a társadalom más rétegeivel, nagyon sokan csak egymás között érintkeznek – mondta, egyúttal hozzátette, sokkal veszélyesebb egy iskolai osztály, egy áruház, vagy egy tömegrendezvény.

Bár külön hajléktalanokat célzó oltási program nem indult, a szállásnyújtó intézményekben megvalósult az oltás – emelte ki a Menhely Alapítvány igazgatója –, ahol más szociális segítségre szoruló emberek is élhettek az oltás lehetőségével.

Az utcai gondozó szolgálatunk pedig akciót hirdetett az utcán élők körében, hogy aki bármelyik intézménnyel kapcsolatban áll, előzetes regisztráció nélkül megkapja az oltást.”

Aknai kiemelte, akik a szállásnyújtó intézményekben laknak, azok tudtak választani az oltások között: „Elméletileg természetesen a többiek is, de velük könnyebb volt egyeztetni a második dózis időpontját, szemben az utcán élő társaikkal.”

Négy rendőrrel végeztek egy lövöldözésben az Egyesült Államokban

Megrázó eset történt az észak-karolinai Charlotte-bana, ahol négy rendőr vesztette életét egy lövöldözésben.