Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
62,764 $

Távirányítású robottankkal rukkolt elő az izraeli hadsereg

Brutális kinézettel rendelkező, videojátékokba illő szerkezetet mutatott be nemrég az izraeli hadsereg, amitől az ellenség bizony berezelhet.

Twitter
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A CBS News riportjából kiderült, egy félig autonóm gyilokgépről van szó, amelyen összesen két hatalmas gépkarabély ékeskedik, így anélkül tudják ellenőrizni például a határokat, hogy katonákat alkalmaznának a feladat elvégzéséhez.

A REX MKII névre keresztelt robot a szintén izraeli fejlesztésű Jaguar nagyobb verziója, amelyet már évek óta használnak a Gázai övezetben békefenntartási célokból. Soron kívül Szentkirályi Alexandra a Szomszédok legendájával, Vágási Ferivel üzent Karácsonynak

Épp ez okozhatja a problémákat, a technológia kritikusai szerint ugyanis alááshatják az emberi életek értékét azzal, hogy egy robotot küldenek ki a terepre, hiszen ezek az egységek képtelenek megkülönböztetni a gonosz támadókat az ártatlan civilektől, és véletlenszerűen tüzelnek.

A REX MKII vezérlése egyébként táblagépről történik, a teljesen önvezető üzemmódot egyelőre még nem merik bevetni, bár a hadsereg képviselői szerint elképzelhető, hogy a közeljövőben mégis átállnak a teljesen autonóm működésre.

Egyre több gondot okoznak az elszaporodó gyilkos drónok, az ENSZ legutóbbi jelentése szerint ezek az eszközök semmissé teszik az emberi életeket, amivel sajnos a nagyhatalmak vissza is élnek.

Nemrégiben egy amerikai drón gyilkolt meg ártatlan civileket, köztük nőket és gyerekeket a nyílt utcán Afganisztánban pusztán azért, mert terroristáknak hitték őket, ám mikor kiderült az igazság, már késő volt, és megpróbálták eltussolni az esetet.