Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,21 Ft
Euró
391,08 Ft
Font
457,87 Ft
Bitcoin
60,272 $

A pápa elutasítja a visszaéléssel vádolt német érsek lemondását

Ferenc pápa elutasította a hamburgi érsek lemondását, aki márciusban jelezte szándékát, miután egy jelentés kifogásolta, hogy előző egyházmegyéjében szexuális visszaélésekkel kapcsolatos vádakat kezelt.

Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A pápai nuncius berlini hivatala szerdai közleményében közölte, hogy a pápa azt követően hozta meg döntését, hogy két küldött júniusban Kölnbe utazott, hogy megvizsgálja az ottani vezető egyházi tisztviselők esetleges hibáit a múltbeli szexuális visszaélési ügyek kezelésében. Stefan Hesse, aki 2015 óta Hamburg érseke, korábban több vezető beosztásban is szolgált a kölni érsekségben.

Hesse lemondási ajánlatát azután tette közzé, hogy a kölni kollégája által megrendelt jelentés 75 olyan esetet állapított meg, amelyekben magas rangú tisztviselők elhanyagolták kötelességeiket ilyen ügyekben. Kritizálták őket például azért, mert nem követték nyomon a visszaélések eseteit, vagy nem jelentették azokat, valamint nem szankcionálták az elkövetőket, vagy nem gondoskodtak az áldozatokról. Soron kívül Beismerte a gyógyszergyártó, hogy vérrögöt okozhat a Covid-oltóanyaga

Hesse 11 esetben kifogásolta kötelessége elmulasztását, mire március végén Ferenc pápa határozatlan idejű „kihagyást” engedélyezett neki. A nunciusi hivatal közölte, hogy a Vatikán „személyes eljárási hibákat” talált Hesse részéről, de a vizsgálat nem mutatta ki, hogy azokat a szexuális visszaélések ügyeinek eltussolásának szándékával követték volna el.

„Az alapvető probléma a főegyházmegye igazgatásának tágabb kontextusában a visszaélések által érintettek iránti figyelem és érzékenység hiányában állt”

– tették hozzá.

Az AP által szemlézett közlemény szerint Ferenc elutasította Hesse lemondását, és arra kérte, hogy maradjon, tekintettel arra, hogy „az érsek alázattal elismeri a múltban elkövetett hibáit”, és felajánlotta, hogy kilép. Hesse márciusban elismerte, hogy a múltban „hibákat” követett el, és azt mondta, nagyon sajnálja, ha „cselekedetemmel vagy mulasztásommal” újabb szenvedést okozott az áldozatoknak vagy hozzátartozóiknak.

„Soha nem vettem részt eltussolásban. Mindazonáltal kész vagyok arra, hogy a rendszer kudarcáért viseljem a felelősség rám eső részét”

– mondta.

Az érsekségének katolikusaihoz intézett szerdai nyilatkozatában Hesse elismerte, hogy „nem lesz feltétlenül könnyű újra szolgálatba állni”. Hesse fontosnak tartotta, hogy elérje „azokat, akiket zavarba ejt a pápa döntése, megkérdőjelezik azt és/vagy küzdenek vele”. A múltbeli szexuális visszaélésekről szóló leleplezések évek óta kísértik az egyházat Németországban és máshol is.

Családi tragédia Nádasfőn: egy férfi életét vesztette, a feleségét gyanúsítják a gyilkossággal

Egy férfi életét vesztette, egy nő és két gyermek pedig megsérült. Most friss részletek láttak napvilágot a tragédiáról.