Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,52 Ft
Euró
389,51 Ft
Font
455,43 Ft
Bitcoin
57,122 $

Veszélyben a magyar mezőgazdaság, alig maradt gyümölcsös az országban

A mezőgazdasági területekhez képest is elenyésző arányban foglalkoznak gyümölcstermesztéssel a gazdák.

Twenty20
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az ország mezőgazdasági területének nagysága 5 millió 47 ezer hektár volt június 1-jén Ennek 82 százaléka szántóként, 15 százaléka gyepként hasznosult, a szőlők és gyümölcsösök együtt a mezőgazdasági terület mintegy 3 százalékát borították – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi közleményéből.

A terület 1,7 százaléka gyümölcsös, 1,2 százaléka szőlő, míg a konyhakertek 0,1 százalékot foglaltak el. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A szántóterület legnagyobb részén gabonaféléket termeltek, az idei vetésterület több mint 2,4 millió hektár volt. A legnagyobb arányban őszi búzát és kukoricát vetettek, amit a teljes szántóterület közel 47 százalékán termesztettek az idén.

A burgonyának és a cukorrépának egy évtizede csökken a szántóföldi vetésterülete. Burgonyát idén 7,2 ezer, cukorrépát 12,4 ezer hektáron vetettek.

A zöldségfélék és a szamóca termőterülete az előző évihez képest 3,3 ezer hektárral csökkent, amit leginkább a csemegekukorica vetésterületének közel 2,7 ezer hektáros visszaesése okozott.

A zöldségfélék vetésterületi megoszlása lényegesen nem változott a tavalyihoz képest, idén is csemegekukoricát és zöldborsót vetettek a legnagyobb területen 34,6 ezer, illetve 21,1 ezer hektáron. Az utóbbi években az édeskömény bekerült a fontosabb termesztett zöldségek közé, 2021-ben 3,6 ezer hektáron vetették, nagyobb területen, mint a görögdinnyét.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.