Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,708 $

Ennek a feltételnek nem felelnek meg a babaváró hitelt igénylők

Bár a babaváró hitel rendkívül népszerű a fiatal házasok körében, a Magyar Nemzeti Bank statisztikái alapján 2020-hoz képest csökkent a folyósított összeg, ugyanis nőtt azok aránya, akik valamelyik feltételt nem tudják teljesíteni.

...svg content...Fotó: Unsplash/Kelly Sikkema
Belföld
Author image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Az MKB Bank statisztikái szerint 2021-ben 9 százalékkal visszaesett a babaváró hitelek folyósítása 2020-hoz képest. A Bankmonitor szakértői szerint a legnagyobb problémát a hitelt felvevők körében a három éve folyamatos társadalombiztosítási jogviszony teljesítése jelenti, de magas volt azok aránya is, akik az ellenőrzés időpontjában még nem voltak házasok, de sokan azért nem kaphatják meg a támogatást, mert szerepelnek a rossz adósokat nyilvántartó KHR adatbázisban – írja az Origo.

2021 első nyolc hónapjában lényegében ugyanannyian ellenőrizték jogosultságukat a Bankmonitor.hu Babaváró hitel kalkulátorával, mint egy évvel korábban, a legalább egyik feltételnek nem megfelelők aránya 37,5 százalékról 44,5 százalékra emelkedett az előző évhez képest. Mindezt annak ellenére, hogy tavaly törölték azt a feltételt, miszerint ha a párnak van nem közös gyermeke, akkor legalább egyiküknek az első házasságában kell élnie a babaváró igénylésekor. Soron kívül Kellemetlen szagú ivóvíz okoz gondokat a Balaton térségében

Az elmúlt hat hónapban a hitelkalkulátor használóinak körében a három éves folyamatos TB-jogviszony jelentette a legnagyobb problémát. Az ellenőrzés időpontjában a nem házasok aránya is magas volt, majdnem 17 százalék, és sokan szerepelnek a KHR adatbázisban. A NAV-tartozás miatti elutasítások aránya a kalkulálók körében 2,4 százalék.

A támogatással kapcsolatban sokan nem tudják, hogy a babaváró tulajdonképpen banki hitel, amihez az állam kamattámogatást és részbeni vagy teljes hitelelengedést kínál, így a személyi feltételeken túl a banki hitelbírálaton is minden esetben át kell menniük az igénylőknek. Emiatt előfordulhat, hogy a házaspár az egyik banktól megkaphatja a babavárót, míg egy másik elutasítja őket, esetleg kisebb hitelösszeget ad csak számukra. A babaváró 2022. december 31-ig igényelhető, a meghosszabbításáról egyelőre nincs információ.

Vitézy Dávid: Gyurcsány Ferenc és Szentkirályi Alexandra egymásra talált

Vitézy Dávid reagált Gyurcsány Ferenc és Szentkirályi Alexandra nyilatkozatára, miszerint egyikőjük sem akarja őt főpolgármester-helyettesnek