Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
357,55 Ft
Euró
387,61 Ft
Font
452,35 Ft
Bitcoin
66,550 $

Gyámsági harc dúl a hatéves kisfiúért, aki túlélte az olasz felvonótragédiát

A hatéves kisfiú – aki egyedüli túlélője volt egy észak-olaszországi drótkötélpályás balesetnek – áll az izraeli nagyszülők és az olaszországi rokonok közötti elkeseredett felügyeleti jogvita közepén, akik azt állítják, hogy a gyermeket az engedélyük nélkül szállították Izraelbe.

...svg content...Mentõalakulatok tagjai vizsgálják a Stresa települése és a Mottarone-hegy között közlekedõ függõvasút egyik lezuhant fülkéjét Verbania közelében 2021. május 26-án. A három napja történt balesetben legkevesebb 14 ember életét vesztette, egy gyerek súlyosan megsebesült. MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Marco
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Tizennégy ember, köztük Eitan Biran szülei és kisebbik testvére meghaltak, amikor a drótkötélpálya idén május 23-án egy hegyoldalba csapódott, miután a kábel elszakadt. Miután a fiút hetekig tartó, kritikus sérülésekkel járó kezelés után kiengedték egy torinói kórházból, az olasz fiatalkorúak bírósága úgy döntött, hogy a gyermek az észak-olaszországi Pavia közelében lévő apai nagynénjénél élhet.

A nagynéni, Aya Biran azonban a hétvégén újságíróknak elmondta, hogy Eitan anyai nagyapja elvitte a fiút egy megbeszélt napi látogatásra – majd engedély nélkül Izraelbe repítette. Elmondta, hogy a fiú a kórházból való távozása óta fizikoterápián és pszichoterápián is részt vesz, és ezen a héten további orvosi látogatásokat kellett volna tennie, többek között Torinóban. Biran azt mondta:

„Az ágya üres, a játékait és a ruháit hátrahagyták. Az új íróasztala, iskolai hátizsákja, füzetek, tolltartó és könyvek készen álltak (a hétfői első tanítási napjára)”.

A fiú nagynénje azt állította, hogy amikor az anyai nagyapa szombat reggel eljött érte egy megbeszélt látogatásra, abban állapodtak meg, hogy a fiú vacsorára hazaér. Miután azonban Eitan nem tért vissza, a nagynéni szombat este rendőrségi feljelentést tett – írják az olasz híradások. Eitan néhai édesanyjának egyik nővére tagadta, hogy a fiút elrabolták volna Olaszországból.

„Nem raboltuk el Eitant. Nem fogjuk ezt a szót használni. Az történt, hogy hazahoztuk Eitant”

– mondta Gali Peleg a 103 FM izraeli rádióállomásnak.

Gali Peleg nem akarta megmondani, hogy pontosan hol van a fiú, csak annyit, hogy szombaton érkezett. Elmondta: „Nem tudom, mit mondjak, de gondoskodunk az érzelmi állapotáról és az egészségéről”.

Olaszországban Aya Biran elmondta az újságíróknak, hogy a fiúnak olasz állampolgársága van, és a baleset előtt, amikor még kisgyermek volt, Olaszországban élt a szüleivel. Nem lehetett azonnal megerősíteni, hogy a gyermeknek van-e izraeli állampolgársága is, de állítólag izraeli útlevele volt. Az olasz külügyminisztérium egyelőre nem kommentálta az esetet.

Az AP értesülései szerint a nagynéni Izraelben egy rádióállomásnak elmondta, hogy a kisfiú „sikoltozott az izgalomtól”, amikor meglátta őket. Azt mondta: „Végre Izraelben vagyok”. A nagynéni hozzátette, hogy „minden, amit tettünk, csak a fiú érdekében történt”.

Aya Biran újságíróknak elmondta, hogy „biztos és reménykedik” abban, hogy az izraeli és az olasz hatóságok együtt fognak dolgozni, „hogy biztosítsák a fiú hazatérését” Olaszországba. A Corriere della Sera című napilap szombaton idézte Or Nirko nagybácsit, aki azt állította, hogy Pelegéknél van a fiú izraeli útlevele, de nem adták át azt az apai rokonoknak, annak ellenére, hogy egy olasz bírósági végzés szerint augusztus 30-ig ezt meg kellett volna tenniük.

Nirkót idézték, aki azt mondta, hogy a fiú anyai nagyszülei azt állították, hogy ha Olaszországban marad, „Eitan izraeli identitásához való kötődés nélkül nőtt volna fel”. Az apai rokonok szerint az anyai család megtámadta az olasz bíróságokon azt a felügyeleti jogot, amely szerint Eitan Birannal élhet, aki orvosként dolgozik, és saját gyermekei vannak.

Ismét megoperálták Robert Ficót, még mindig nagyon súlyos az állapota

Továbbra is nagyon súlyos Robert Fico állapota, aki időközben újabb operáción esett át az ellene elkövetett merénylet miatt.