Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,80 Ft
Euró
389,47 Ft
Font
453,93 Ft
Bitcoin
63,982 $

Segélymunkásokat és civileket lőttek ki az amerikaiak terroristák helyett – jelentés

Büszkén jelentette be az Egyesült Államok augusztus 29-én, hogy sikerült drónnal kiiktatniuk az Iszlám Állam egyik harcosának autóját Kabulban.

A pusztítás nyomai a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülõtér közelében történt rakétabecsapódás helyszínén 2021. augusztus 29-én. MTI/EPA
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

A New York Times és a Washington Post által lefuttatott független oknyomozások hatására azonban erős kétségek merültek fel, hogy igazat állított-e az amerikai hadsereg, amely állítása szerint az autóban olyan robbanószerkezetek voltak, amiket a kabuli reptéren vetettek volna be.

Az amerikai központi parancsnokság eredetileg „önvédelemre” hivatkozott a művelet kapcsán, amely állításuk szerint egy kiemelt ISIS-K fenyegetést eliminált. Mark Milley vezérkari főnök a megfelelő procedúrákat követték és a jelentős másodlagos robbanások egyértelműen arra utaltak, hogy jelentős mennyiségű robbanószer volt a járműben. Soron kívül Orbán Viktor: „Váratlanul betoppanok” (videó)

A Times és a Post oknyomozása azonban nem talált arra bizonyítékot, hogy egyáltalán bármilyen robbanószerkezet is lehetett a járműben. Eredményeik szerint az autó a 43 éves Zemari Ahmadihoz tartozott, aki a Nutrition and Education International nevű, éhezés ellen küzdő amerikai segélyszervezet egyik mérnöke volt.

Ahmadi családtagjai közölték, hogy szerettük életét vesztette a dróntámadásban, amelyet az a tény tesz még szomorúbbá, hogy Ahmadi egyébként kérelmet is benyújtott az Egyesült Államok felé, hogy kapjon különleges menekültstátuszt.

A dróntámadásban ráadásul nem egyedül Ahmadi vesztette életét, rokonai elmondása szerint legalább 10 családtagjuk belehalt a támadásba, köztük hét gyermek. Az NPR megkeresésére Bill Urban, a központi parancsnokság szóvivője nem volt hajlandó reagált.

Egy névtelenségét kérő, vezető beosztású amerikai tisztviselő viszont annyit elárult, hogy a központi parancsnokság továbbra sem érzi, hogy hibázott, legitim célpontnak tartják a kilőtt autót. Abban viszont már maga sem biztos, hogy Ahmadi része volt a terroristakörnek, amelyhez az autót kötötték.

A Centcom nevű magánhírszerzési csoport, amely az információkat gyűjtötte a „készülő terrorcselekményről”, kijelentette, hogy át fogják vizsgálni a birtokukba jutott adatokat, ám nem valószínű, hogy a vizsgálat eredményét nyilvánosságra fogják hozni.

A hadsereg azzal érvelt, hogy az autó sofőrje – Ahmadi – robbanószerekkel töltötte fel az autót a dróntámadás napján. A New York Times azonban megvizsgálta a biztonsági kamerák felvételeit, és az állítólagos robbanószer sokkal inkább tűnik konténernek, amelyben vizet vitt a családjának.

A Times és a Post ráadásul arra sem talált bizonyítékot, hogy bármilyen jellegű másodlagos robbanás lett volna, ugyanis nem omlottak össze a falak a környéken, valamint a növényzet sem szenvedett jelentősebb károkat. Chris Cobb-Smith biztonsági tanácsadó szerint ez minimum aggályos:

„Ez nagyon erősen kétségbe vonja a titkosszolgálat képességeit vagy a legitim célpontok meghatározására felhasznált technológiát”

A Postnak robbantás-szakértők pedig elárulták, hogy az autóban a károkat Hellfire rakéták okozták, amelyet a drónból lőttek ki. Mint fogalmaztak, amennyiben volt egy második robbanás, akkor az legfeljebb a benzintank berobbanása lehetett.

Steven Kwon, a Nutrition and Education International elnöke pedig megerősítette, hogy a jármű a szervezethez tartozott és éhező embereket kívántak megsegíteni vele. Mint fogalmazott, semmi kapcsolatuk nincs az ISIS-K-val:

„Az embereknek próbálunk segíteni, mégis mi a francért lennének bombáink, hogy azokkal embereket öljünk?”

Nem is gondolnánk, fejbőrünk mennyi mindent elárul az egészségünkről

Fejbőrünk állapota akár komoly problémákat is jelezhet, de ha odafigyelünk ezekre, időben tenni tudunk azért, hogy mielőbb javulást érjünk el.

Nem bírt a Juventus az AS Romával

Az AS Roma és a Juventus vasárnap este feszült egymásnak a Seria A 35. fordulójában, és ugyan a vendégek nem bírtak a hazai csapattal, a rómaiak húzták a rövidebbet.

Ezekkel a gólokkal lett bajnok a Real Madrid (videó)

A Real Madrid meccse nem volt a legsimább a Cadiz ellen, mégis 3-0-ra nyertek, majd a Barcelona vereségével bajnoki címet ünnepelhettek.