Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,49 Ft
Euró
389,49 Ft
Font
455,42 Ft
Bitcoin
57,696 $

Egy japán csapat fából készült műhold indítását tervezi, hogy tesztelje, hogyan változik az anyag az űrben

Japánban egy kutatócsoport a világ első olyan fából készült műholdjának felbocsátását tervezi, amely visszatéréskor nem szennyezi a Föld légkörét, és azt szeretnék tesztelni, hogyan változik az anyag a világűrben.

Fotó: Kyoto University and Sumitomo Forestry Co
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Kiotói Egyetem és a tokiói székhelyű Sumitomo Forestry kutatói közösen végzik el a kísérletet, és már decemberben famintákat szállítanak a Nemzetközi Űrállomás külső kísérleti platformjára, hogy mintegy fél éven át elemezzék, milyen hatással van rájuk a kozmikus sugárzás és a környezeti tényezőknek való kitettség a világűrben. Az adatokat egy 2023-ban felbocsátani kívánt fából készült műhold megtervezéséhez kívánják felhasználni.

A különböző anyagok szilárdsága a sugárzás hatására romlik az űrben. Az űrállomás mintegy 400 kilométeres magasságban keringő pályáján az atomos oxigén – amely a Nap ultraibolya sugarai által az oxigénmolekulák bomlásakor keletkezik – a légkör fő eleme, és úgy gondolják, hogy a fa felülete kissé összeesik, ahogy a szén eltávolodik az anyagból. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A kísérlet során egy háromféle, különböző keménységű faanyagmintát – japán nagylevelű magnóliát, hegyi cseresznyefát és arany nyírfát – tartalmazó panelt sorakoztatnak fel, és a Japán Űrkutatási Ügynökséggel együttműködve az űrben hagyják az űrállomás „Kibo” nevű japán kísérleti moduljának külső kísérleti platformján.

A csapat a Földre való visszatérés után már 2022 júniusában visszahozza a táblát, és elemzi, hogy a minták mennyire degradálódtak, valamint a degradáció részletes mechanizmusát is megvizsgálják, abban a reményben, hogy az eredményeket a magas funkcionalitású faanyagok kifejlesztésében hasznosíthatják a későbbiekben – számolt be a Mainichi.

A Kiotói Egyetem és a Sumitomo Forestry által tervezett fából készült műhold a használat után a Föld légkörébe való visszatéréskor teljesen kiég, így a műhold egyik lehetséges előnye, hogy nem fog „timföldrészecskéket” termelni, amelyek légszennyezést okozhatnak. Továbbá, mivel az elektromágneses hullámok és a Föld mágnesessége át tud hatolni a fán, az antenna és a helyzetvezérlő rendszer a fából készült műhold belsejében is elhelyezhető, ami leegyszerűsíti a szerkezetet.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.