Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
354,76 Ft
Euró
385,34 Ft
Font
450,93 Ft
Bitcoin
70,146 $

Gondolattal vezérelhető autót mutatott be a Mercedes

Az új technológia révén egy hordozható chip segítségével agykontrollal irányíthatjuk a jövő luxusautóit.

...svg content...Mercedes
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az egyik leghíresebb német autógyártó, a Mercedes-Benz olyan technológia fejlesztésébe kezdett, amellyel megvalósítható a gondolattal történő autóvezetés anélkül, hogy közvetlenül koponya alá ültetett kütyüt kelljen használni – derült ki a cég közleményéből.

A BCI névre keresztelt eszköz elektródákból áll, amelyek a sofőr fejével állandó kontaktusban vannak, és képesek leolvasni a viselő agyhullámait. Mindössze néhány percig tartó kalibráció szükséges a megfelelő működéshez, így lényegében pillanatok alatt alkalmazkodni tud a szerkezet a megváltozott körülményekhez. Soron kívül Érdemes figyelni, több banknál is jelentősen megemelkedtek az éves díjak

A kalibráció rendkívül egyszerűen zajlik: a digitális kijelzőn egy apró pont jelenik meg, amire az eszköz viselőjének erőteljesen koncentrálni kell. Az összpontosítás során a készülék leméri a neuronok aktivitását, és miközben erősödnek az agyhullámok, beállítja a rendszer a tökéletes érzékenységet.

Amint végbement az első szakasz, a sofőr igazából gondolatok által irányíthatja a járművet, a kütyü ugyanis valós időben adja le a központi, AI által vezérelt számítógépnek az utasításokat, amelyeket az agyhullámokból kiolvasott.

A technológiát elsőként a Mercedes Vision AVTR koncepcióautóba építették, amit először tavaly mutattak be a Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n. A vállalat abban reménykedik, hogy az eljárással egy lépéssel közelebb kerülhetnek a veszélytelen vezetés forradalmasításához.

Mindeközben speciális, komposztálható akkumulátorokat is létre kívánnak hozni, valamint a hagyományos, bőrből és műanyagból készült üléshuzatokat akár növényi eredetű, úgynevezett „vegánbőrre” cserélhetik, melyekkel zöldebbé varázsolhatják az autóipart.

Földméretű bolygót fedeztek fel, amely akár százmilliárd évig is létezhet

De van egy apró bökkenő, ugyanis a csillaga nem volt túl kegyes hozzá.

Fontos újítás lendíthet nagyot a magyar egészségügy helyzetén

A kormány júliustól teljeskörűen bevezeti az új betegút-menedzselő rendszert, amely lehetővé teszi a páciensek számára, hogy maguk jelölhessék ki az orvosi vizsgálatok időpontját.