Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,88 Ft
Euró
390,42 Ft
Font
456,49 Ft
Bitcoin
61,785 $

A magyarok többsége elkötelezett az újrahasznosítás mellett

A magyarok 95 százaléka már tudja: a lehető legalacsonyabbra kell csökkenteni a környezetet fenyegető folyamatokat, ennek egyik kulcsfontosságú lépése az újrahasznosítás.

Fotó: Unsplash/ Pawel Czerwinski
Greenbox

Takács Petra

Szerkesztő

A világ új irányba halad, a magyarok pedig egyre aktívabbak a környezetkárosító folyamatok elutasítása mellett, mint a természeti erőforrások túlzott kiaknázása, a biológiai sokféleség jelentős csökkentése, a nem újrahasznosított hulladékok mellőzése vagy az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorítása.

Mindennek egyik megoldása az újrahasznosítás: az újrahasznosított papír alapanyag elkészítésével akár 75 százalékos víz- és több mint 50 százalékos energiamegtakarítást lehet elérni. Soron kívül Az Egyesült Államok után az EU-ban is betilthatják a TikTok-ot

A vállalatok egyre inkább követik a körforgásos gazdasági modellt, ennek alapján tervezik meg a termékeik élettartamát, hogy egy adott dolgot minél tovább lehessen használni, és ha az életciklusának a végére ért, újra lehessen hasznosítani vagy visszaforgatni a körforgásba. Azonban még mindig van hova fejlődni világszerte: a tavalyi évben 100 milliárd tonnányi anyagból mindössze 8,6 százalék került vissza a körforgásba – írja a veol.hu

Egy 150, körkörös gazdasági modellt alkalmazó vállalatot érintő kutatás szerint a cégek 70 százaléka állította, hogy a termékük ismertebbé vált, 50 százalékuk mondta, hogy a vásárlóik elkötelezettebbé váltak, míg majdnem egyharmaduk bevételnövekedésről számolt be. Egy másik, 14 európai országot érintő kutatásban a megkérdezettek 91 százaléka elismerte, hogy még többet szeretne tenni a környezetéért.

A magyar válaszadók ennél elkötelezettebbek: 95 százalékuk úgy gondolja, hogy többet szeretne tenni az újrahasznosításért, mint jelenleg. A pandémia alatt megnövekedett online rendelések következménye, hogy a csomagolóanyagok száma is drasztikusan nő. Amerikában a hullámkartonba csomagolt áruk száma a 2019 márciusi adatokhoz képest 9 százalékkal nőtt, ez a tendencia pedig Magyarországon is megfigyelhető. 

A kutatások rámutatnak, hogy a járványhelyzet megjelenése óta a körforgásos gazdaság szerepe felértékelődött. Az optimális terméktervezés mellett fontos kiemelni, hogy csak abban az esetben lehet fejlődést elérni, hogyha ezek a termékek környezetbarát anyagokból készülnek.