Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,61 Ft
Euró
401,49 Ft
Font
479,63 Ft
Bitcoin
62,014 $

Háromszor magasabb lehet a halálos áldozatok száma a hivatalos adatoknál – figyelmeztetnek a tudósok

A koronavírus halálos áldozatainak száma elérheti a tizenöt milliót világszerte, ez azt jelenti, hogy több, mint háromszor annyi ember halt meg a fertőzéshez köthetően, mint a hivatalos adatok szerint.

Külföld

Takács Petra

Szerkesztő

A kutatók állítják, hogy a különbség a feljegyzett adatok és a valós számok között sokkal nagyobb, mindez azért, mert többek között Oroszországban, Kínában és Indiában kevesebb áldozatot kötnek a koronavírushoz.

Habár Oroszország hivatalos halálozási adatai arra utalnak, hogy nem volt annyira súlyos a járvány, a valós számok sokkal magasabbak lehetnek. Soron kívül Fotókon Magyar Péter tüntetése Óbudáról, a közmédia épülete előtt

„Ehhez hasonlóan úgy becsüljük, hogy a halálos áldozatok száma Indiában akár milliós is lehet, nem csak több százezer” – figyelmeztetnek a tudósok.

Azok az emberek, akik az ilyen népes országokban, Dél-Amerikában és Afrikában koronavírus okozta megbetegedés következtében vesztették életüket, soha nem teszteltek, ezért nem is a Covid áldozatainak tekintik őket – jelenti a The Sun a Times-ra hivatkozva.

A legnagyobb eltérés a két adat között Dél-Amerikában lehet. Nicaraguában a valós adatok 9000 százalékkal lehetnek magasabbak, míg Haitin megközelítőleg 2200 százalékkal, Venezuelában pedig 1100 százalékkal.

A lista első négy helyét afrikai országok foglalják el, a dobogó legfelső fokára Tanzánia lépett fel: a hivatalos adatok szerint 50 ember vesztette életét a koronavírus-fertőzés következtében , miközben valójában 15 ezer és 67 ezer közé tehető ez a szám.

Burundiban a 17962-vel volt több az áldozatok száma, mint az adatok alapján. Kína a kilencedik helyet foglalja el a 42 országot tömörítő listából 4636 halálos áldozattal, miközben a valós szám valahol 130 ezer és 1,5 millió között lehet. A lista utolsó helyén az Egyesült Királyság áll.

A járvány 2019 decemberi kitörése óta összesen több mint 4 és félmillió ember vesztette életét világszerte koronavírus okozta megbetegedés következtében. Jelenleg a delta variáns térnyerése ellenére is 10 ezer beteg hal meg naponta, amely jelentősen kevesebb, mint januárban, amikor ez a szám 14.800 fő volt.

Visszautasítja a gyalázkodást, a fenyegetést a közmédia Magyar Péter beszéde után

Az MTVA hivatalos közleményben tagadta Magyar Péter állításait.