Koronavírus – olyan számok érkeztek Indiából, amilyet a világ még nem látott

MTI/AP/R. Parthibhan
not image

Borbély Fanni

2021.június.10 - 16:04

Az indiai egészségügyi minisztérium adatai szerint 24 óra alatt 6148 halálesetet regisztráltak, a naponta jelentett új fertőzéssel száma azonban már a harmadik egymást követő napon maradt 100 ezer fő alatt.

A halálos áldozatok száma azt követően emelkedett, hogy India egyik legszegényebb állama, Bihar szerdán mintegy 5400-ról több mint 9400-ra módosította a koronavírushoz kapcsolódó halálesetek számát, figyelembe véve az otthon vagy magánkórházakban elhunytakat is – írja a Reuters.

India a februárban kezdődött, majd áprilisban és május elején felgyorsult második, pusztító járványhullámmal küzd, amely jócskán túlterhelte az ország egészségügyi infrastruktúráját.

Az egészségügyi ellátórendszer ágy-, oxigén- és gyógyszerhiánnyal küzdött, miközben több orvos és más egészségügyi dolgozó is belehalt a betegségbe. Bár az esetek május elején tetőztek, a kormány tisztviselői riadót fújtak egy esetleges harmadik hullám miatt, amely még ebben az évben elérheti az országot.

Szakértők szerint India számára az oltási program fokozása a megoldás, hogy gazdasága kilábaljon a koronavírus-válságból, és enyhítse egy esetleges harmadik hullám hatásait. A januárban megkezdett bevezetés azonban problémákat vetett fel, többek között az oltóanyaghiányt, ami azt eredményezte, hogy eddig a lakosság kevesebb mint 5 százaléka kapta meg mindkét adag koronavírus elleni oltóanyagot.

A kormány becslése szerint decemberre több mint 2 milliárd adag vakcina állhat rendelkezésre, mivel várhatóan több vakcinajelölt kapja meg a hatósági engedélyt. Narendra Modi miniszterelnök a héten azt mondta, hogy India minden felnőtt számára ingyenesen biztosítja a vakcinát. India a világjárvány tavalyi kezdete óta több mint 29 millió megbetegedést és több mint 353 ezer halálesetet jelentett.