Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,780 $

Ex-MI6-főnök Afganisztánról: “óriási volt a káosz” az evakuáció körül

John Sawers szerint nagyobb veszély fenyegeti az Egyesült Királyságot a kivonulás óta, mint korábban.

...svg content...Fotó: Iszlamista tálib kommandós õrködik a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülõtér elõtt 2021. augusztus 31-én, a légi kikötõt eddig biztosító amerikai katonák távozása után. Az utolsó amerikai repülõgép felszállásával befejezõdött az Egyesült Államok leghosszabb, afganisztáni háborúja. MTI/AP/Hvadzsa Taufik Szediki
Külföld
Author image

Kornis Vivien

Szerkesztő

John Sawers, a MI6, vagyis a brit titkosszolgálat egykori vezetője nem ért egyet Joe Biden amerikai elnökkel abban, hogy az evakuációs erőfeszítések “rendkívüli sikerességgel” zajlottak. 

Sawers a Sky News-nak adott interjúja során elmondta, hogy “nem ezt a kifejezést használná” a kimenekítési műveletek leírására. Soron kívül Fátyolfelhős, napos időnk lesz hétfőn, 19 fok körül alakul a hőmérséklet napközben

A brit nagykövet szerint “ideje lezárni a brit légihíd ezen szakaszát”
A britek is elismerték, lesznek olyanok, akiket kint hagynak Afganisztánban

Nagyfokú káosz volt, és a tervezés nem volt olyan jó, mint amilyen lehetett volna” – tette hozzá a brit titkosszolgálat volt vezetője. “Hosszabb ideig is Afganisztánban maradhattunk volna, de az ehhez hasonló elkötelezettségeket előbb-utóbb le kell zárni” – magyarázta Sawers.

Úgy véli, hogy a tálibok ígéreteit nem szabad biztosra venni, és hozzátéve, hogy a szervezet számára gondot jelent a harcosok feletti ellenőrzés gyakorlása. “Láttuk a megtorlásokat az ország más területein. Nem szép, de nem meglepő” – közölte Sawers.

A titkosszolgálat egykori vezetője arra is figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyságot fenyegető terrorveszély ma nagyobb, mint a kivonulás előtt. A közvetlen kockázatot a szélsőséges iszlamisták jelentik, akik a tálibok sikereit látva a “maguk kezébe vehetik a támadások elvégzését” – fogalmazott.

Deutsch Tamás: Magyar Péter nagyon nem az, akinek látszik

Deutsch Tamás reagált Magyar Péter bejelentésére, miszerint továbbra sem mond le mentelmi jogáról.