Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
68,911 $

Hamarosan fontos munkálatokat hajthatnak végre a csernobili atomerőművön

Nemsokára megkezdik az 1986-ban hirtelenjében megépített betonszarkofág elbontását.

...svg content...MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az Infostart hírportál értesülése szerint a balesetet szenvedő négyes reaktor fölé 1986-ban 206 nap alatt húzták fel a betonkoporsót, amelyre 2016-ra került fel a világ egyik legnagyobb építménye, az acélkupola.

Alatta azonban továbbra is megtalálható a betonszarkofág, amelyet már 2006-ban el kellett volna bontani, állapota ugyanis folyamatosan romlik. Most kiadták az első engedélyeket az acélkupola alatti takarítás megkezdéséhez. Soron kívül Verőcei hajóbaleset: újabb áldozat földi maradványaira bukkantak

Az SSE Chernobyl NPP feladata lesz, hogy elbontsák a négyemeletes betonszarkofágot, illetve kihelyezzék a benne fennmaradt nukleáris hulladékot, ami a legfőbb veszélyforrásnak számít.

A vállalat egyébként augusztus 20-án kapta meg az engedélyt a munkák megkezdésére, melyek négy fázisból állnak: a betonszarkofág leszereléséből, a szarkofág belsejéből a radioaktív hulladék kitakarításából, az épület maradványainak eltávolításából, valamint a reaktorok lebontásából.

A munka évtizedekig is eltarthat, de az acélkupola a tervek szerint 2117-ig biztosít védelmet, de a betonburkolat jó esetben 2023-ig fogja bírni a jelenlegi körülmények között, addig kell megoldani az alatta található négytonnányi radioaktív por és körülbelül 630 ezer köbméter nukleáris hulladék kitisztítását.