Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,49 Ft
Euró
389,49 Ft
Font
455,42 Ft
Bitcoin
57,696 $

Védelmet nyújthat a csecsemők számára az oltott édesanyák anyateje

A tanulmány eredményei szerint a vakcinák segíthetnek megvédeni az anyát és a babát is.

Fotó: Pexels/Mart Production
Külföld

Takács Petra

Szerkesztő

A Covid-19 ellen beoltott szoptató anyák anyateje jelentős mennyiségű antitestet tartalmaz, amely segíthet megvédeni a csecsemőket a koronavírustól – derült ki a Floridai Egyetem új kutatásából.

„Eredményeink azt mutatják, hogy az oltás következtében a SARS-CoV-2 (a Covid-19-et okozó vírus) elleni antitestek jelennek meg az anyatejben, ami arra utal, hogy a beoltott anyák továbbadhatják a védettséget csecsemőiknek” – mondta Joseph Larkin III, a tanulmány vezető szerzője, a Floridai Egyetem mikrobiológiai és sejttudományi tanszékének docense. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Amikor a csecsemők megszületnek, immunrendszerük fejletlen, így nehezen tudnak önállóan megküzdeni a fertőzésekkel. Emellett gyakran túl fiatalok ahhoz, hogy megfelelően reagáljanak bizonyos típusú vakcinákra. Ebben a sérülékeny időszakban a szoptatós anyák anyatejükkel képesek „passzív immunitással” felvértezni a csecsemőiket – magyarázta Josef Neu professzor, a tanulmány egyik társszerzője.

„Gondoljunk az anyatejre úgy, mint egy szerszámosládára, amely tele van különböző eszközökkel, amelyek segítenek felkészíteni a csecsemőt az életre. A védőoltás egy olyan újabb eszközzel bővíti ezt az eszköztárat, amely különösen alkalmas lehet a Covid-19 megelőzésére” – fejtette ki Neu.

A professzor elmondta, hogy a tanulmány eredményei szerint a vakcinák segíthetnek megvédeni az anyát és a babát is, ami szerinte „újabb nyomós ok arra, hogy a várandós vagy szoptató nők beoltassák magukat.

A kutatást 2020 decembere és 2021 márciusa között végezték, amikor a Pfizer és a Moderna vakcinák először váltak elérhetővé az egészségügyi dolgozók számára. A vizsgálathoz a kutatók 21 szoptató egészségügyi dolgozót toboroztak, akik még nem fertőződtek meg a koronavírussal. A kutatócsoport háromszor vett mintát az anyák anyatejéből és véréből: az oltás előtt, az első adag után és a második adag után.

A második adag után erőteljes antitestválaszt láttunk a vérben és az anyatejben: körülbelül százszoros növekedést az oltás előtti szintekhez képest” – mondta Lauren Stafford, Larkin laboratóriumának doktorandusza.

„Ezek a szintek magasabbak voltak a vírussal való természetes fertőzés után megfigyelt szinteknél is” – mondta a kutatáson dolgozó Vivian Valcarce, az egyetem gyermekgyógyászati tanszékének neonatológiai rezidense.

Az anyák oltása a csecsemők védelme érdekében nem újdonság – emlékeztetett Valcarce.

„A várandós anyákat általában szamárköhögés és influenza ellen oltják be, mert azok súlyos betegségek lehetnek a csecsemők számára. A csecsemők is megfertőződhetnek a Covid-19-et okozó új koronavírussal, így a jövőben számíthatunk arra, hogy az anyákat rutinszerűen oltják majd a vírus ellen” – jósolta Valcarce.

Ezt szem előtt tartva a kutatócsoport most azt vizsgálja, hogy a védőoltás révén antitesteket tartalmazó anyatej hogyan védi a csecsemőket.

Neu azt is elmondta: laboratóriuma a beoltott anyák tejének lehetséges terápiás felhasználása iránt is érdeklődik.

A Breastfeeding Medicine folyóiratban publikált tanulmányt az EurekAlert tudományos hírportál ismertette.

Forrás: MTI

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.