Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,29 Ft
Euró
385,80 Ft
Font
451,39 Ft
Bitcoin
69,455 $

A tálibok eltiltják az afgán nőket a munkától, mondván: a katonák „nincsenek kiképezve a tiszteletükre”

Az afgán nők és lányok egyre jobban félnek, miután a tálibok arra utasították a dolgozó nőket, hogy maradjanak otthon, és elismerték, hogy nincsenek biztonságban a militáns csoport katonái mellett.

...svg content...Fotó: MTI/AP/Rahmat Gul
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Zabiullah Mudzsahid tálib szóvivő egy keddi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a nőknek saját biztonságuk érdekében nem szabadna munkába menniük, ami aláásta a csoport erőfeszítéseit, hogy meggyőzze a nemzetközi közösséget arról, hogy a csoport toleránsabb lesz a nőkkel szemben, mint amikor legutóbb hatalmon voltak.

Az utasítás ugyanazon a napon hangzott el, amikor a Világbank a nők biztonságával kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva leállította az afganisztáni finanszírozást, és néhány órával azután, hogy az ENSZ „átlátható és gyors vizsgálatot” követelt a tálib hatalomátvétel óta történt emberi jogi visszaélésekről szóló jelentésekkel kapcsolatban. Soron kívül Verőcei hajóbaleset: nagy sebességgel ütközhetett a motorcsónak, a szállodahajó kapitánya őrizetben

Mudzsahid szerint az otthon maradásra vonatkozó útmutatás ideiglenes lesz, és lehetővé teszi a csoport számára, hogy megtalálja a módját annak, hogy a nőkkel ne bánjanak „tiszteletlenül”, vagy „véletlenül bántsák őket”. Elismerte, hogy az intézkedésre azért van szükség, mert a tálibok katonái „folyamatosan változnak, és nincsenek kiképezve”.

„Örülünk, hogy bemehetnek az épületekbe, de biztosítani akarjuk, hogy ne legyen semmi gondjuk. Ezért arra kértük őket, hogy vegyenek ki szabadságot a munkából, amíg a helyzet vissza nem áll a normális rendbe, és a nőkkel kapcsolatos eljárások el nem rendeződnek, majd amint ezt bejelentik, visszatérhetnek a munkájukhoz”

– közölte.

Amikor legutóbb 1996 és 2001 között volt hatalmon, a militáns csoport kitiltotta a nőket a munkahelyekről, megakadályozta, hogy kísérő nélkül elhagyják az otthonukat, és arra kényszerítette őket, hogy teljes testüket eltakarják. A csoport ragaszkodik ahhoz, hogy az új korszakban mérsékeltebb lesz a tilalom, de a tálib vezetők nem garantálták, hogy a nők jogait nem fogják visszavonni, és sokan már most is erőszakkal szembesültek.

A Világbank kedden bejelentette, hogy leállítja az Afganisztánnak nyújtott pénzügyi támogatást, mivel aggódik a nők sorsa miatt a tálibok uralma alatt, újabb csapást mérve a gazdaságra, amely nagymértékben függ a külföldi segélyektől.

„Mélységesen aggódunk az afganisztáni helyzet és annak az ország fejlődési kilátásaira gyakorolt hatása miatt, különösen a nők esetében”

– mondta Marcela Sanchez-Bender, a Világbank szóvivője a CNN-nek adott interjújában.

Afganisztán híres robotikai csapatának öt női tagja pedig kedden érkezett Mexikóba, miután humanitárius vízumot kaptak. A tálibok afganisztáni újjáéledésének első hónapjaiban a nők egyre inkább elszigetelődtek a társadalomtól, és sokan zaklatások és támadások célpontjai lettek – köztük három újságírónő márciusban történt nagy visszhangot kiváltó meggyilkolása után.