Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,017 $

Az afgán sportolónők azonnali evakuációját sürgeti a FIFA

A tálib hatalomátvétel óta bujkálni kényszerülnek az afgán labdarúgók, a FIFA az azonnali kimenekítésüket sürgeti.

...svg content...Fotó: Instagram/Shabnam Mobarez
Külföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) levélben fordult több kormányhoz, hogy a női játékosok Afganisztánból történő sürgősségi evakuálására kérje a döntéshozókat. A tálib hatalomátvétel és a főváros, Kabul feletti uralom megszerzése után az életüket féltik a női játékosok – számolt be a BBC.

A több mint 65 ezer profi labdarúgó érdekképviseleti szervezete, a FIFPro szintén az afgán sportolónők kimenekítését kéri. A szakszervezet közölte, együttműködik a kormányokkal az evakuációra vonatkozó tervek kidolgozásában, hozzátéve: “A cél az, hogy minél több ember biztonságba kerüljön.” Soron kívül A Budapesten fogva tartott olasz antifasiszta nő szerint igazságtalanság áldozatává vált

A FIFA szerint az afganisztáni helyzet „továbbra is instabil és nagyon aggasztó.”

A hét elején az egykori afganisztáni női válogatott szövetségi kapitánya, Khalida Popal arra kérte a sportszervezeteket, hogy „segítsenek megóvni a játékosokat”, mert a tálib uralom alatt veszélybe került a testi épségük, az életük. Rengeteg női labdarúgó a hatalomátvétel óta bujkálni kényszerül. 

“Nem tudok aludni, sírok és tehetetlennek érzem magam” – nyilatkozta Popal, aki kulcsfontosságú szerepet játszott az első afgán női futballcsapat 2007-es megalakításában.

Haley Carter, az afgán női labdarúgó-válogatott korábbi segédedzője azok közé tartozik, aki több rejtőzködő sportolóval kapcsolatban áll, de úgy véli, hogy ha kiderül, hogy valamilyen “kivülállóval” érintkeznek a focisták, még nagyobb veszélybe kerül az életük.

“Meg fognak minket ölni. Nem akarják, hogy a lányok focizzanak. Veszélyben vagyunk” – üzente az amerikai tengerészgyalogos-veteránnak egy játékos. 

Carter azt tanácsolta a rejtőzködő játékosoknak, hogy „maradjanak okosak, maradjanak biztonságban és legyenek türelmesek”, és Popalhoz csatlakozva arra szólította fel a sportszervezeteket, hogy segítenek a legnagyobb veszélyben lévők kimenekítésében. 

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.